Mutatunk egy sportágat, amiben jók vagyunk, de kevesen hallottak profi szintű űzéséről

Mutatunk egy sportágat, amiben jók vagyunk, de kevesen hallottak profi szintű űzéséről

Meggyőződésem, hogy valamennyien hallottunk már a tengózásról, na de arról is, hogy létezik lábtenisz világbajnokság, ahol egész jól szerepel a magyar válogatott? A szabályok ismertetésében Tömböly Dávid, válogatott lábteniszező volt a segítségünkre.

Honnan jön a lábtenisz?

A lábtenisz alapvetően egy teremsport, de ma már elterjedt a strandokon is. A lábtengó néven is ismert játék az 1920-as években hódított Közép-Európában, de jelen van Németországban is Fußalltennis, vagy Franciaországban tennis-ballon néven.

1922-ben a cseh Slavia Praha játékosai kitaláltak egy játékot, amit „futball a kötél felett” néven emlegettek, jelenleg nohejbal a hivatalos megnevezés náluk. Eredetileg egy vízszintesen felfüggesztett kötél felett játszottak, ennek szerepét később átvette a háló.

1940-ben már hivatalos játékszabályok is léteztek, az első lábtenisz kupát is ebben az évben rendezték. Az első bajnokság 1953 és 1961 között zajlott Trampská Liga néven, 1961-re már hivatalos sportág volt a lábtengó, 1971-ben megszületett az első szövetség is Csehszlovákiában.

A magyar csapat

A magyar válogatott az első, hivatalos lábtenisz-világbajnokságon (1994) egyéniben győzni tudott. 1998-ban és 2002-ben Magyarországon rendezték az eseményt, először Szolnok, aztán Szombathely volt a házigazda. 2010-ben egyéniben és párosban is második lett a válogatott, hármasban világbajnok. 2012-ben egyéniben második, párosban és hármasban harmadik hely. 2014-ben egyéni férfi kategóriában harmadik. 2015-ben az éremtáblázat második helyén zárt a magyar válogatott.

Hogyan játsszák?

Általában egy oldalon két vagy három játékos játszik, három érintővel, de egy játékos egymás után kétszer nem érhet a labdához. A kézen kívül az összes testrésszel megjátszható a játékszer.

Az egy az egy elleni játékban két érintés a megengedett, és egy pattanás, bár ez minden kategóriára igaz. Ezt 9×12,5 méteres pályán játsszák. Párosban három érintés, a férfiaknál egy, a nőknél és a junioroknál kettő pattanás szabályos, szintén 9×12,5 méteres pályán. A három-három játékoshoz értelemszerűen nagyobb pálya kell, így itt 9×18 méteres nagysággal találkozhatunk, a többi szabály hasonló az előzőhöz.

A szervezetnek is jót tesz

A lábteniszben számos sajátos mozdulat és technika van, amik eltérő hatást gyakorolnak a szervezetre. A hirtelen gyors reakciók növelik a robbanékonyságot, ez lehetővé teszi, hogy az átlagosnál gyorsabban változtassunk súlypontot, ráadásul a gyorsaságot is fejleszti.

A gyors reakciók nem csak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. Ha azonnali reakciókra vagyunk kényszerítve, erősíteni fogja a mentális felkészültségünket minden téren. A megnövelt koncentrációképesség és a lecsökkent reakcióidő az élet valamennyi területén hasznosítható. A háló feletti érintéseknél rugalmasságra is szükség van, így a kötöttebb izomzat is fejlődhet a nyújtási technikáknak köszönhetően.

(címlapfotó: Český nohejbal / Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »