Muszlimok segítenek új templomot építeni a katolikus híveknek Pakisztánban

Muszlimok segítenek új templomot építeni a katolikus híveknek Pakisztánban

Muszlim gazdálkodók és üzletemberek is hozzájárultak adományokkal a katolikus templom újjáépítéséhez a Pundzsab tartománybeli Kalszabadban.

A faluban nyolc keresztény család él, akiknek sárból épített kápolnáját elvitte az árvíz a legutóbbi monszun idején. Úgy döntöttek, belevágnak az új templom építésébe, és ehhez szomszédaik segítségét kérték.

„Egy közösségi találkozón hallottam először az tervről – mondta Dilavar Husszain muszlim bolttulajdonos. – Egy templom is Allah háza; az imádság az, ami számít. Ugyanazt az Istent imádjuk.”

Husszain 10 000 rúpiát (95 dollár) ajánlott fel a templomépítéshez, egy másik helyi muszlim üzletember 30 000 rúpiát adományozott a terv kivitelezéséért felelős falubeli bizottságnak. Az új templomnak már állnak a falai a helyiek összefogásának köszönhetően.

„Ez az élet párbeszéde – fogalmazott az adományok kapcsán Aftab James Paul, a Kuspurban található Szent Fidél-templom káplánja, akinek 56 faluból álló körzetébe tartozik Kalszabad. – Egy másik muszlim is adományozott 2000 rúpiát húsvétvasárnap – fűzte hozzá Paul atya, aki kilenc évig vezette a Fajszalabadban működő egyházmegyei vallásközi bizottságot.

A mostani nem az első alkalom, hogy muszlim lakosok segítenek katolikus templom építésében: 2005-ben Godzsrában is összefogtak a keresztényekkel.

A vidéken előfordultak súlyos keresztényellenes incidensek; 2009-ben tíz embert meggyilkoltak istenkáromlás vádjával, négy templomot pedig felgyújtottak.

Sajnos, „túl sok az előítélet bennünk – jegyezte meg Aftab James Paul –, és néhány ember tetteiért az összes iszlámhitűt elítéljük.” A Godzsrában történt tragikus incidensek után két helyi muszlim vezető nyilvánosan bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól, és hangsúlyozták: a gyilkosságokat elkövető fanatikusok nem az iszlám szellemében cselekedtek.

Forrás és fotó: Asianews

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »