Mussolini, Hitler, disznó alak – a Trumptól "leszivárgó fajgyűlölet" miadt aggódtak egy sort a republikánusoknál

Mussolini, Hitler, disznó alak – a Trumptól "leszivárgó fajgyűlölet" miadt aggódtak egy sort a republikánusoknál

Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt péntek estétől kétnapos találkozót szervezett a párt vezető személyiségei és anyagi támogatói számára. Az összejövetelen éles kritikát fogalmaztak meg Donald Trumppal szemben.

A találkozóra a Utah államban lévő Park Cityben – a Sundance filmfesztiválnak is helyet adó festői hegyvidéki településen – került sor. A meghívottak között volt Paul Ryan, a szövetségi képviselőház republikánus elnöke, Meg Whitman, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatója, és tekintélyes pénzemberek, a Republikánus Párt anyagi támogatói.

Amerikai sajtójelentések szerint a találkozón feszült volt a légkör, többen felelősségre vonták Paul Ryant, hogy hosszas tépelődés és habozás után miért támogatta mégis Donald Trump elnökjelöltségét. Ryan humorral próbálta elvenni a támadások élét, s azt mesélte, hogy nemrégiben David Copperfielddel, a neves illuzionistával beszélgetve azt kérdezte, el tudná-e őt, Ryant tüntetni a politika színpadáról?

A tanácskozás után Spencer Zwick, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetője, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezője a Politico című lapnak azt nyilatkozta: sok támogató egyelőre kivár, de előfordulhat, hogy a republikánusok néhány bőkezű támogatója átpártol Hillary Clintonhoz, és az ő kampányának finanszírozásába száll be majd.

Mitt Romney egyébként szombaton a CNN hírtelevíziónak a helyszínen adott interjújában nem fogta vissza magát Trump bírálatával. A volt elnökjelölt – Massachusetts állam vot kormányzója és szintén milliárdos üzletember – bigottnak és rasszistának nevezte Trumpot, és kárhoztatta a republikánus elitet, mert nem akadályozta meg a várható elnökjelölt előretörését. Romney név szerint is élesen bírált három korábbi elnökjelölt-aspiránst: John Kasich ohiói kormányzót, Ted Cruz texasi szenátort és Florida volt kormányzóját, Jeb Busht. Mindegyikükről azt mondta, hogy mindaddig nem bírálták Trumpot, amíg ki nem szálltak az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. A massachusettsi üzletember ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a Republikánus Párt vezető személyiségeit – köztük Paul Ryan házelnököt, vagy Reince Priebust, a Republikánus Országos Bizottság elnökét – bírálja.

Mitt Romney egy nappal korábban, szintén a CNN hírtelevíziónak adott interjújában már bírálta Trumpot, és azt mondta, nem szeretné, ha ő lenne az elnökjelölt, mert nem akarja, hogy "a társadalomba leszivárogjon a fajgyűlölet".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »