MÚRE-elnök: a médiát nem lehet pusztán gazdasági vállalkozásnak tekinteni

„Aggasztónak látom a helyzetet, mint minden olyan helyzetet, amikor a szólásszabadság sérül, és az újságírót akadályozzák a munkája végzésében” – kommentálta a Népszabadság ellehetetlenítéséről szóló hírt Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke. Az újságíró-egyesületnek a témában megfogalmazott álláspontja későbbre várható.

Rácz Éva kiemelte, a hivatalos álláspont szerint gazdasági okokból függesztették fel a Népszabadság tevékenységét, de nem egészen világos, hogy mi van ennek hátterében. Viszont Rácz szerint a médiát nem lehet pusztán gazdasági vállalkozásnak tekinteni, és nem lehet az újságírókat büntetni azért, ha egy médiavállalkozás veszteséges. „Gyakorlatilag arra hivatkozva, hogy nincs profit, megállították a termelést, tehát a lapszerkesztést. A cég politikája érdekes abban a tekintetben, hogy az előfizetők mit kapnak ezentúl. Erre tettek egy utalást a nyilatkozatban, amit nem szeretnék kommentálni” – mondta Rácz Éva.

A Népszabadságot kiadó Mediaworks a nol.hu tartalmát elérhetetlenné tette, helyén egy közlemény olvasható, amiben kitérnek az előfizetőkre is. Azt ajánlották fel nekik, hogy a Mediaworks portfóliójába tartozó egyéb kiadványokra váltsák az előfizetést, de ha nem szeretnék, akkor visszakapják az előfizetés összegét.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »