Murat Arslan bebörtönzött török bíró kapta az idei Václav Havel-díjat

Murat Arslan bebörtönzött török bíró kapta az idei Václav Havel-díjat

STRASBOURG. Murat Aslan bebörtönzött török bírónak ítélte oda ebben az évben a Václav Havel emberi jogi díjat az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyûlése – közölte hétfõn a strasbourgi székhelyû testület.

A kitüntetést az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításáért küzdõ férfi távollétében az õt jelölõ egyik szervezet, az Európai Bírák a Demokráciáért és a Szabadságért (MEDEL) képviselõje, Simone Gaboriau vette át.

A 2013 tavaszán alapított díjjal olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaznak, akik, illetve amelyek kiemelkedõ erõfeszítést tettek az emberi jogok védelmében. A kitüntetéssel 60 ezer euró pénzjutalom is jár.

Arslant, aki egy mára feloszlatott török bírói és ügyészi egyesület vezetõje volt, számos kollégájához hasonlóan a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet után börtönözték be hazájában.

A díjátadóról szóló sajtóbeszámolókban kiemelték, hogy Aslan tagja az amerikai számûzetésben élõ Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette mozgalomnak, amelyet az ankarai vezetés a hatalomátvételi kísérlet megszervezésével vádol. Gülen ezt tagadja.

A strasbourgi ceremónián az idei másik két jelölt, a Magyar Helsinki Bizottság, illetve Georg Sporschill osztrák jezsuita pap is oklevelet kapott az emberi jogok védelme terén nyújtott kiemelkedõ teljesítménye miatt.

Tavaly az iraki jazidi kisebbség jogaiért küzdõ Nadia Murádnak ítélte oda a díjat az Európa Tanács parlamenti közgyûlése.

A kitüntetést Václav Havel egykori csehszlovák, késõbbi cseh elnökrõl, drámaíróról nevezték el, aki Csehszlovákiában az ellenzéki értelmiség vezéralakja volt. A díjat ötödik alkalommal ítélték oda, az ET parlamenti közgyûlésének, a Václav Havel Könyvtárnak és a Charta 77 Alapítványnak a hozzájárulásából.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »