Munkavállalók tömegei térhetnek vissza Angliából

Több százezer lengyel állampolgár térhet vissza hazájába a brit EU-kilépési népszavazás nyomán a következő öt-tíz évben – mondta csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes Londonban a BBC-nek.

A politikus egy napra utazott Nagy-Britanniába, ahol jelenleg 900 ezer lengyel él. Morawiecki az interjúban kitért arra, hogy az esetleges tömeges hazatérésben szerepet játszhatnak majd a lengyelek ellen idegengyűlöletből elkövetett bűntettek.

Ennek jelei szinte azonnal a brit EU-kilépésről döntő népszavazás után, június végén megmutatkoztak. A lengyel kulturális központ londoni épületén olyan idegenellenes feliratokat helyeztek el, amelyek távozásra szólították fel az Egyesült Királyságból a lengyeleket. A londoni rendőrség az incidenst idegenellenes indíttatásúnak minősítette. A Cambridge-ben élő lengyeleknek szórólapokat osztottak, amelyeken a következő volt olvasható: „Kilépünk az Európai Unióból. Nem lesznek többé lengyel paraziták.”

Nemrégiben megöltek Nagy-Britanniában egy lengyel állampolgárt. Morawieckit ezzel kapcsolatban is kérdezte a BBC. Szerinte az eset megkérdőjelezi a Nagy-Britanniában maradást számos lengyel család számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »