Munkaügyi reform – ismét tízezrek vonultak utcára

Tizenegyedik alkalommal vonultak több tízezren utcára a szakszervezetek felhívására kedden Franciaországban, hogy tiltakozzanak a munkajogi reform ellen. Párizsban ismét erőszakos incidens kísérte a felvonulást.

Miután az öt nappal ezelőtti, betiltott, majd mégis engedélyezett, de a belügyminiszter javaslatára lerövidített, 1,6 kilométer hosszú útvonalon való menetelésen nem történtek incidensek, a rendőrség ismét a hagyományoknak megfelelően egy majdnem 3 kilométeres útvonalon engedélyezte a felvonulást a belváros keleti részében.

Annak ellenére, hogy a felvonulást a fővárosban 2500 rendőr és csendőr biztosította, mintegy 200, fekete ruhába öltözött, arcát maszkkal eltakaró kapucnis fiatal jelent meg a menet élén, és utcakövekkel dobálta meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A rövid incidenst követően azonban több összetűzés nem történt.

A biztonsági erők már a gyülekezés alatt 27 embert előállítottak a tömegből.

A szervezők szerint Párizsban 55 ezren tiltakoztak, a rendőrség 14-15 ezer tiltakozót számolt össze. A múlt héten a rendőrség szerint 19-20 ezren, a szervezők szerint 60 ezren voltak.

Kedd délelőtt több nagyvárosban, így Marseille-ben, Lyonban, Rennes-ben és Le Havre-ban is voltak megmozdulások, ott nem történtek incidensek.

Párizsban nem nyitott ki az Eiffel-torony a dolgozók sztrájkja miatt.

A kormányfő fogadja a szakszervezetieket

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené a kirúgásokat.

A kormányzat továbbra sem hajlandó a törvénytervezetet visszavonni vagy a legfőbb pontjait módosítani, de a hét folyamán Manuel Valls miniszterelnök fogadja valamennyi szakszervezet vezetőjét.

Annak ellenére, hogy a megmozdulás érezhetően kezd kifulladni, Philippe Martinez, a legradikálisabb szakszervezet, a CGT vezetője július 5-ére már meghirdette a következő országos tiltakozónapot, amikor is a törvénytervezet második olvasásban kerül a nemzetgyűlés elé.

A sztrájkok egyébként március óta folytatódnak a közlekedésben, az energiaszektorban és a hulladékszállításban, de nem okoznak jelentős fennakadásokat a labdarúgó-Európa-bajnokság eseményeiben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »