Munkát ad Erdélyben a brit trónörökös

Klaus Iohannis román államfővel és Dacian Ciolos román miniszterelnökkel folytatott megbeszélést tegnap Bukarestben Károly walesi herceg. Az Erdélyben visszajáró vendégnek számító brit trónörökös népi mesterségek oktatására szakosodott képzési központot létesít Szászfehéregyházán.

Megérkezett a fogadott hazájának tekintett Erdélybe Károly walesi herceg, aki évente legalább egyszer – általában május végén, június elején – felkeresi itteni birtokait. A régióba több mint húsz évvel ezelőtt beleszerető brit trónörökös magánlátogatását rendszerint teljes hírzárlat övezi. Nagy-Britannia bukaresti nagykövetsége ezúttal is csupán annyit közölt a vizitről, hogy a herceg néhány napos útjának nagy részét Erdélyben tölti, programja pedig nem nyilvános.

A diplomáciai képviselet annyit mégis elárult, hogy a trónörökös fogja felavatni a Brassó megyei Szászfehéregyházán a The Prince of Wales’s Charitable Foundation elnevezésű jótékonysági alapítványa által létesített képzési központot. A szervezetet tavaly júniusban a hagyományos kultúra és a környezetbarát mezőgazdaság megőrzése, továbbá a fenntartható fejlődés érdekében hozta létre Károly herceg, és ennek előmozdítására Szászfehéregyházán és Zalánpatakon házat is vásárolt, amelyet felújíttatott. A fehér falú, faerkélyes erődtemplomáról nevezetes, mindössze félezer lelkes Szászfehéregyházán a trónörökös alapítványa egy egész utcányi, nagyrészt lakatlan szász ház homlokzatát is restauráltatta.

Az új – magtárból kialakított – képzési központ idén mintegy százötven vidéki lakos számára biztosítja majd a népi mesterségek oktatását tanfolyamokon. Mindemellett az alapítvány abban is segít a helybelieknek, hogy munkát találjanak; jelenleg például sokan gyapjútermékeket készítettek itt, amelyeket Németországban értékesítenek.

A székelyföldi Zalánpatakon lévő birtokot a herceg távollétében rokona, Kálnoky Tibor gróf vendégházként működteti. Érkezésekor a zalánpataki székelyek kivonulnak a fogadására.

A trónörökös többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. Nemegyszer hangot adott ama véleményének, miszerint Erdély lehet a kulcsa bolygónk megmentésének. Egyébként a brit királyi család magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Tegnap délután a trónörököst hivatalában fogadta Klaus Iohannis román államfő és Dacian Ciolos román miniszterelnök is. Károly herceg tavaly is felkereste a köztársasági elnököt, aki örömének adott hangot, hogy a brit uralkodói ház képviselője értékeli Romániát, és bárhová megy a világban, hirdeti az erdélyi tájakat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »