Munkalovak gyorsasági versenye a Széki Vágtán

Munkalovak gyorsasági versenye a Széki Vágtán

A munkalovak Széki Vágtájának döntőjét tartották a hétvégén Homoródkarácsonyfalva mellett. A negyedik alkalommal rendezett ügyességi verseny nagy népszerűségnek örvendett, több mint ezren drukkoltak a helyszínen a lovasoknak – számol be Fülöp-Székely Botond a kronika.ro-n.

A vágta kiegészítéseként gyorsasági versenyt is tartottak munka- és sportlovak kategóriában. A Széki Vágtának három előfutama volt – Székelypálfalván, Székelyderzsben és Csíksomlyón –, az ezeken jól teljesített versenyzők mérhették össze tudásukat a hétvégi szentpáli döntőn – fejtette ki Kovács-Nemes László főszervező.

„A verseny nem feltétlenül a győzelemről szól, hanem a falusiakat, a gyerekeket szerettük volna megmozgatni, hiszen a hagyományőrzés a célunk. Ez több mint egy lóverseny, de kevesebb is. Kevesebb, mert nem hivatásos sportolók mérik össze tudásukat – munkalovak versenyéről lévén szó –, és több, mert a nyereménynél fontosabb az együttlét, a közösségkovácsolás” – fogalmazott a főszervező. Kovács-Nemes szerint az idei döntő sikerült talán eddig a legjobban, látszik, hogy évek alatt sokat gyakoroltak, fejlődtek a lovasok. A közönség is egyre népesebb, szombaton több mint 1200-an drukkoltak kedvencüknek.

A lovasoknak egy 1400 méteres kacskaringós pályán kellett végigmenniük, amelyen tizenkilenc akadály volt elhelyezve. Voltak ugratók is, de többnyire a székely virtust felidéző próbákat kellett kiállni: lóhátról felvenni vizeskancsót és ezzel egyensúlyozni, karddal lecsapni a „labanc” vagy „török” fejét, lándzsát hajítani. A főszervező elmondta, a vágta szervezését Udvarhelyszéken kezdték, három év után erősödtek meg annyira, hogy idén Csíkszéken is tartottak vetélkedőt. Jövőre Gyergyószék irányába szeretnének terjeszkedni, a végső cél az, hogy egész Székelyföldön legyenek futamok.

A Széki Vágtát szinte bárhol meg lehet rendezni, hiszen a pályát tetszés szerint lehet alakítani, ám a gyorsasági versenyhez egyenletes talaj kell, ez volt adott a Homoródszentpálhoz közeli dombtetőn. Kovács-Nemes elmondta, az ilyen jellegű versenyek szervezésében nincs túl sok tapasztalatuk, éppen ezért az udvarhelyi Csicser Lovarda Egyesület szakmai segítségét kérték. A rendezvény színvonalát az is bizonyította, hogy a sörsátrak üresek voltak, és több mint ezer drukker biztatta torkaszakadtából kedvenc lovasát, nem törődve a tűző nappal.

A verseny meglehetősen kiélezett volt, egyes futamoknál majdnem fej fej mellett értek célba a lovasok, a paták dobogása még a közönség üdvrivalgását is elnyomta. A Széki Vágta 16 év feletti kategóriájának első helyét a 22 éves farkaslaki Tamás Csaba szerezte meg Herceg nevű munkalovával. Lapunknak elmondta, a megmérettetésen erős ellenfelekkel küzdött, nem is gondolta, hogy győzni fog. „Két hónap munka kellett a verseny előtt, hogy összeszokjak a lóval, hogy mindketten tudjuk, mit szeretne a másik” – mondta.

A gyorsasági verseny sportlovak kategóriájában valamivel gyengébben teljesített, ugyanis Furioso angol telivér keverék lova előző nap megsérült. Szerinte a siker titka a rendszeres edzés. A 15 éves székelyudvarhelyi Bartus Virág először vett részt gyorsasági versenyen, a sportlovak kategóriába nevezett be. Mint mondta, kétéves kora óta lovagol, Csillag nevű lovával összeszokott párosnak számítanak, általában szabad terepen edzenek. Egyáltalán nem érzi azt, hogy női versenyzőként hátránnyal indulna, ezt bizonyítja, hogy a versenyt második helyen fejezte be – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »