Munkaerőhiány van a faiparban is

Három fejlett gazdaság korruptabb Magyarországnál – állapította meg a Világgazdasági Fórum.

Magyarországot olyan fejlett gazdaságok előztek meg minket, mint Mexikó, Szlovákia és Olaszország. A szervezet versenyképességi jelentésének részeként kiadott lista 15 ezer, világszerte megkérdezett gazdasági vezető véleményére alapozzák.

Már a faiparban sincs elég munkás, gyártás-előkészítő mérnökből szinte minden üzemben hiány van, de asztalosokból és kárpitosokból sem bővelkedik az ágazat – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint olyannyira aggasztó a helyzet, hogy azonnal több ezer ember tudna elhelyezkedni a szektorban. Leginkább felső vagy középfokú szakképesítéssel rendelkező mérnökökre és technikusokra lenne szüksége az ágazatnak, ám a végzett diákok hatoda külföldön próbál szerencsét.

Rekordszintre, napi 11,1 millió hordóra emelkedett az orosz olajtermelés szeptemberben annak a hatására, hogy a kőolaj világpiaci árának az emelkedésére a cégek felpörgették a termelésüket.

Az orosz energiaügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint a szeptemberi 45,5 millió tonna termelési szint négy százalékkal múlta felül az augusztusit. Oroszország, egyébként a világ legnagyobb olajtermelője, megelőzve Szaúd-Arábiát, amely az olajexportban világelső. A legnagyobb mértékben a Gazprom növelte szeptemberi termelését, 5,2 százalékkal.

300 milliárdot fizetett az amerikaiak kártalanítására a Volkswagen.

Azoknak az amerikai autókereskedőknek fizetnek, amelyeknek a forgalma visszaesett, miután kiderült, a német járműgyártó olyan szoftvereket telepített autóiba, amelyek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az autógyártó júniusban megállapodott az amerikai autótulajdonosokat képviselő ügyvédekkel és a szövetségi kormánnyal a dízelbotrány miatt benyújtott keresetek rendezéséről, amelynek alapján mintegy 15 milliárd dollárt kell kifizetnie a német autógyártónak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »