Munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalatok, a külföldiek egyszerűbb alkalmazását szeretnék

A munkaerő hiánya veszélyezteti Szlovákia gazdasági növekedését, az új befektetők érkezését, de a jelenlegi vállalatok növekedését is. A munkapiacon érvényesülhetnének a külföldi munkavállalók is.

 

A cégek szerint azonban a külföldiek alkalmazásánál problémák lépnek fel több törvényi kötelezettség betartásánál – derül ki egy tanulmányból, amelyet a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) dolgozott ki az INEKO intézettel közösen.

 

A munkahelyek áthelyeződnek

 

A tanulmány megmutatja, milyen lehetőségek vannak külföldi munkavállalók alkalmazásában.  Az EU országok esetében ez viszonylag egyszerű, az EU-n kívüli országok esetén már sok akadály keletkezik Peter Kremský, a PAS igazgatója szerint.

 

2018-ig Szlovákiában 84 ezer munkahely jöhet létre, ebből 44 ezer a kereskedelem és szolgáltatások területén. A PAS arra figyelmeztet, hogy ha nem sikerül betölteni ezeket a helyeket, akkor más országokba kerülhetnek.

 

Alacsonyabb  hatékonyság

 

Annak ellenére, hogy a munkáltatók több módon is próbálják magukhoz csalogatni a munkaerőt a hazai piacon, de a jelenlegi eszközök hatékonysága jelentősen csökkent az előző évekhez képest. Épp ezért fordulnak a külföldi munkaerő felé.

 

Új vérfrissítést a szlovák gazdaságba a külföldi munkavállalók hozhatnak. A vállalkozók a tanulmányban néhány megoldást kínálnak, amelyekkel meg lehetne könnyíteni a külföldi állampolgárok munkavállalását a szlovák piacon.

 

A vállalatok változást sürgetnek

 

“A munkaügyi hivatalnak minden munkahely esetében el kell bírálnia, hogy erre a munkahelyre akad-e olyan munkanélküli, akit foglalkoztatni lehetne Szlovákiában, és ez a folyamat nagyon sokáig tart. Külföldi munkavállaló alkalmazásának elintézése hat hónapig is tarthat, ami a cégek számára rendkívül hosszú idő. “

 

-mondta Kremský. Egyszerűsíthetnék az EU-n kívüli munkavállalók rövid- és hosszútávú alkalmazásának rendszerét, leginkább a tagjelölt országokból. A tanulmányok eredményei alapján javasolják egy speciális rendszer létrehozását a kulcsfontosságú ágazatok számára, mint például az IT, ipar, szolgáltatások, egészségügyi, szociális szolgáltatások, kutatás és fejlesztés.

 

A változások az ideiglenes és szezonmunkákat is érinthetnék. A vállalkozók a munkaerő rugalmasságának és a termelői kapacitás emelését javasolják, főleg a szezonális gyártás során. Szintén csökkenhetne az a hitelesítési idő, amely során eldöntik, hogy az állástalanok közül el tudja-e foglalni az adott állást.

 

forrás: hnonline.sk
kép: podnikatel.sk

 

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »