Mundruczó első hollywoodi filmje maga lesz a klausztrofóbia

Mundruczó első hollywoodi filmje maga lesz a klausztrofóbia

Bár még csak a napokban számoltunk be róla, hogy Mundruczó Kornél a belvárosban forgatja következő fantasztikus meséjét Felesleges ember címmel, már tudni lehet, hogy utána Hollywoodba veszi az irányt, és a négyszeres Oscar-jelölt Bradley Cooperrel forgat rendhagyó sci-fit Deeper címen. Elolvastuk a forgatókönyvet.

Van egy ház a tenger mélyén – így kezdődik Max Landis Deeper című forgatókönyve, amelyből Mundruczó Kornél az első hollywoodi filmjét fogja megrendezni – jelen állás szerint Bradley Cooper főszereplésével.

 

A kiszivárgott forgatókönyv szerint a tenger mélyére egy koporsónál alig nagyobb, álló kabint eresztenek le, ami gyakorlatilag nem több, mint egy irányítópult. A néző nem is fogja elhagyni a kabint, „hacsak valami nagyon szörnyű dolog” nem történik. Ennek megfelelően a főszereplő kommunikációja során hallható további szereplőket nem látjuk, a felszíni hangokat rádión keresztül halljuk.

A felvetés egy szűk térben játszódó egyszemélyes történetet feltételez, amely ennek megfelelően egyszerre lesz klausztrofób élmény, másrészt erősen támaszkodik a főszereplő színészi játékára, akinek el kell vinnie egy egész filmet. És ne feledkezzünk meg a rendező személyéről sem: Mundruczó Kornélnak nagy szerepe lesz abban, hogy a feszültséget, érdeklődést mindvégig fenntartsa a nézőben.

 

A rendhagyó felütés mindazonáltal nem egyedülálló. A közelmúltban több olyan amerikai produkció is készült, amelyben más tárgyi környezetben ugyan, de hasonló alaphelyzetbe kerültek karakterek. Az Élve eltemetve című film főszereplője például az egész filmben egy földbe ásott koporsóba kényszerül, a Locke (Nincs visszaút) című alkotásban pedig a főhős végig egyedül egy autó kormánya mögött látható. Mundruczó Kornél filmjének hőse egy űrhajós, aki egy mélytengeri küldetésben ereszkedik le a Föld legmélyebb pontjára. A környéket mítoszok sora, eltűnt hajók, megmagyarázhatatlan jelenségek övezik, ezért nem meglepő, amikor az ereszkedés során több száz méter mélyen a főhős ismeretlen fényjelenségekkel találkozik, majd embereket lát, akik beszélnek hozzá. Ufók, hallucináció? Lehet találgatni, nem áruljuk el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »