Münchenben ismét a söré a főszerep – megnyitotta kapuit a 183. Oktoberfest

Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál. A terrorfenyegetettség miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, ennek ellenére hatmillió látogatóval számolnak a szervezők.

 

Az idei sörfesztiválon sok az új szabály…

 

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra, az első korsó sört pedig a bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált.

 

A 183. Oktoberfestet a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt sokan az erődítmény jelentésű die Festung főnév alapján Oktoberfestungnak nevezik.

 

Fotó: TASR

 

 

A legfontosabb új szabály, hogy nem lehet bevinni a sörfesztivál területére 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot. A bejáratoknál megőrzőket állítottak fel, amelyekben átvizsgálás után lehet elhelyezni a túlméretezett csomagokat.

 

Az eddigi legdrágább áron adják a sört

 

A másik fontos újítás, hogy a fesztivál teljes területét elválasztották a környezetétől, az utolsó nyitott szakaszt mozgatható kerítéssel zárták le. Így már egyáltalán nem lehet biztonsági ellenőrzés nélkül belépni a mintegy 35 hektáros Terézia-rétre, amelyen az idén a szokásosnál egy nappal hosszabb ideig, október 3-ig várják a vendégeket a sörsátrakban és minden korábbinál drágábban – literes korsónként átlagosan 10,45 euróért – adják a sört.

 

Fotó: TASR

 

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. A fesztivál eddig – háborúk és járványok miatt – 24-szer maradt el.

 

Forrás: teraz.sk/aktuality.sk/MTI

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »