Működik az orosz műholdromboló rakéta

Miután tavaly ősszel már érkeztek meg nem erősített hírek róla, most az amerikai Védelmi Minisztérium munkatársai számoltak be arról, hogy Oroszország sikeres tesztet hajtott végre a fejlesztés alatt álló Nudol műholdromboló (ASAT) rakétával – írja tudósításában a Business Insider.

Magyar Menedék - Badiny

A tudósítás szerint a rakétát a Moszkvától körülbelül 800 kilométerre, északra lévő Pleszetszkből indították a tesztbázisról. A próbát az amerikai kémműholdak követték, és azt állapították meg, hogy az sikeres volt.

A riport természetesen azt emeli ki, hogy Oroszország egyre előrébb tart a fejlesztésben, és ez veszélyezteti az USA stratégiai rendszereit, a navigációs, kommunikációs és kémműholdakat. A meg nem nevezett források több részletet nem árultak el, így azt sem tudni, hogy a Nudolt egy létező célpontra, egy műholdra lőtték ki, vagy pedig a pályára állítás volt a cél, anélkül, hogy konkrét célpontja lett volna. A Pentagon egyelőre nem kívánta kommentálni a híradást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem titkolt szándéka az orosz haderő teljes modernizálása, és ez természetesen aggodalommal tölti el az amerikai tábornokokat, aki nem is restek kihasználni a helyzetet, hogy a fenyegetést hangsúlyozzák.

Oroszországban a Nudol fejlesztését meglehetős nagy titokban folytatják, az amerikai tudósítások nélkül a világ nem sokat tudna róla – bár jelenleg is inkább csak annyit tudni, hogy létezik. Hasonló projekteket minden nagyhatalom folytat, mivel a hadi technológia modernizációja miatt pl. a GPS-kapcsolatok létfontosságúak, így a navigációs műholdak kiiktatása óriási károkat tudna okozni.

IT CAFÉ


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »