MSZP-s kádert küld a külügy Moldovába nagykövetnek

MSZP-s kádert küld a külügy Moldovába nagykövetnek

Még soha nem ártott az országnak annyit magyar politikus, mint Orbán Viktor – ezt a kijelentést az a Dobolyi Alexandra volt szocialista EP-képviselő tette még tíz éve, akit most az Orbán-kormány moldovai nagykövetnek nevez ki a tervek szerint jövő év januárjától. Dobolyi Szilágyi Mátyás jelenlegi chisinaui képviselet-vezetőt váltja. A szocialista politikus 2004 és 2009 között volt brüsszeli képviselő, és Gyurcsány Ferenc kormányát védve a fenti véleményt azután fogalmazta meg, hogy Orbán Viktor Brüsszeltől azt követelte, zárják el az uniós forrásokat a „hazug és csaló” kormányoktól.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tegnapi közleménye szerint Dobolyi szabályos felvételi eljárással került a tárcához. Mint ahogy a KKM a 444.hu hírportál által feltett kérdésre válaszolva fogalmaz, a nagykövetek kinevezésénél Magyarország kormánya a szakmai szempontokat helyezi előtérbe, így az össznemzeti érdekek képviseletét, a diplomáciai ismeretek meglétét, a megfelelő nyelvtudást. Dobolyi Alexandra végzettsége, szakmai és politikusi előélete (EP-képviselő, szakterületen szerzett tudományos fokozat stb.) alapján alkalmas arra, hogy Magyarországot külföldön diplomataként képviselje. Az MSZP csalódásként éli meg Dobolyi döntését.

Az Orbán-kormánytól már számos más balliberális politikus is kaphatott lehetőséget arra, hogy folytassa karrierjét, köztük a Gyurcsány-kormány gazdasági miniszterével, Kóka Jánossal vagy a volt SZDSZ-es Eörsi Mátyással.

Chisinauban a magyar képviselet jár el több ország nevében a schengeni vízumok kiadásakor, a térséget jól ismerő magyar diplomaták teljesítettek ott szolgálatot. Az egyik legnagyobb szakmai közösségi portálon, a Linkedinen található adatlapján Dobolyival kapcsolatban az olvasható: a Szocialista Internacionálé Független Államok Közösségével foglalkozó bizottságának társelnöke és az Európai Szocialista Párt (PES) elnökségi tagja. Ám hogy itt nem végez túl intenzív munkát, talán az is bizonyítja, hogy ennek a szervnek a honlapján még EP-képviselőként van feltüntetve. Az 1971-es születésű politikus asszony amúgy a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminiszterének, Veres János MSZP-s politikusnak a felesége.

Brüsszeli öt éve alatt felmerült, hogy feladatának ellátásához nincs megfelelő végzettsége, és tévesen keringett az interneten doktori fokozatának megszerzése is. A HVG.hu 2007-ben hosszú cikkben igyekezett kideríteni, milyen szakmai képesítése van a szocialista képviselőnek. A cikk megállapította, „Dobolyi hivatalos önéletrajzaiban és interjúiban szinte követhetetlenül kavarognak az időpontok és események”.

Egy másik botrány is kapcsolódik hozzá, Veres János oldalán tett kínai, illetve makaói útjával kapcsolatos. Dobolyi 2010-ben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett arról, hogy Kínába, illetve a hozzá tartozó, kaszinóiról is híres, különleges státusú miniállamba vezető útjuk költségeit ki állta. Először azt állította, hivatalos úton jártak Kínában, majd azt, hogy magánúton, nem közpénzből finanszírozva. Dobolyi nem egyedüli baloldali–liberális visszatérője a jelenlegi magyar diplomáciai karnak, erre már több példát is produkált a Szijjártó Péter vezette külügy. Egyszer maga a tárcavezető ismerte el, hogy Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszternek diplomata-útlevelet adtak, hogy üzletemberként szabadabban mozoghasson a világban. Kóka egyébként mindig talpra esett, így Gyurcsány bukása után, Bajnai Gordon kormányfősége alatt is az utazó delegációk tagja volt, ahogyan rendszeresen most is.

Nemrég Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselőt delegálta a kormány egy amerikai alapítású, varsói székhelyű Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetbe. Schiffer András és Kövér László házelnök egyaránt tiltakoztak a jelölés ellen. Egy másik prominens volt SZDSZ-es politikust, Szent-Iványi Istvánt is éveken át megtartott az Orbán-kormány ljubljanai misszióvezetői pozíciójában. Mile Lajosnak, a Lehet Más a Politika egykori frakcióvezető-helyettesének kolozsvári főkonzullá történő kinevezését is értetlenül fogadta a szakma 2014-ben. Dobolyi eseténél legalább pártpolitikai szempontból némileg érthetőbb például Szalay-Bobrovniczky Kristóf Századvég-vezető karrierje, akit nyáron szintén nem diplomáciai előélete alapján neveztek ki Londonba nagykövetnek.

A Veres–Dobolyi házaspár igazán nem járt rosszul eddig az Orbán-kormánnyal, hiszen Veres Jánost bruttó 124 976 forint havi javadalmazás illette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagjaként, legalábbis egy 2013-ban kelt vagyonnyilatkozat kimutatása alapján.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »