MPSZ: A temerini fiúk a politika áldozatai

MPSZ: A temerini fiúk a politika áldozatai

A temerini fiúk a politika áldozatai, hangsúlyozta ma délelőtti zentai sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke. A sajtótájékoztatón jelen voltak a temerini fiúk, Illés Zsolt, Szakáll Zoltán és Uracs József is.

„A szerb állam koncepciós per alapján, hazugságokat terjesztve tudta elérni azt, hogy abból a cselekményből, amit kocsmai verekedésnek is tekinthetnénk, akkora buborékot szerkesztett, aminek következtében azt állították, hogy az öt temerini fiú előre eltervezett gyilkossági kísérletet követett el” – szögezte le Rácz Szabó László, akinek sajtótájékoztatóján három a jelenlévő temerini fiú – Illés Zsolt, aki március 8-án hagyta el a börtönt, Szakáll Zoltán, aki 2012 novembere óta van szabadlábon és Uracs József, aki az elmúlt év karácsonyán szabadult – felelevenítette annak az éjszakának a történéseit, amelyen az ominózus eset történt, az azt követő időszak meghatározó pillanatait, valamint a börtönlét nehézségeit is.

A nemrég szabadult Illés Zsolt, akit tizenhárom évnyi fegyházbüntetésre ítéltek, ám a büntetését saját bevallása szerint később tíz százalékkal csökkentették, elmondta, jelenleg a testvérééknél lakik Temerinben, ám még mindig nem találja igazán a helyét, idegennek érzi magát az új környezetben, de szeretne mielőbb munkát találni és visszarázódni a hétköznapokba.

Szakáll Zoltán kifejtette, jobbára alkalmi fizikai munkákból próbálja fenntartani magát, állandó munkát ugyanis eddig nem sikerült találnia, ám mindenképpen szeretne itthon maradni és itthon érvényesülni. Uracs József elmondta, egyelőre neki sem sikerült munkát találnia, jelenleg ugyanis az egészségügyi vizsgálatok töltik ki a mindennapjait, majd hozzátette, azt ugyan nem tartja kizártnak, hogy rövidebb időre külföldön vállaljon munkát, ám hosszabb távon ő is itthon képzeli el az életét.

A sajtótájékoztató végén Rácz Szabó László átadta a zürichi magyarok által gyűjtött adományokat a temerini fiúknak, majd kifejtette, a Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban is igyekezni fog segítséget nyújtani nekik.

Az öt temerini fiú közül Horváth Árpád már szintén szabadlábon van, ám ő egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, az ötödik személy, Máriás István pedig továbbra is börtönben van, ugyanis ötük közül ő kapta a legsúlyosabb büntetést, tizenöt évet.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »