Mozgókórházat küldött Aleppóba Putyin

Mozgókórházat küldött Aleppóba Putyin

Orosz katonai szállítógépek vannak úton a szíriai Aleppóba, hogy a polgári lakosság orvosi ellátásában segítsenek – jelentette szerda kora délután a TASZSZ. Az orosz hírügynökség angol nyelvű hírszolgálata is közli azt a hírt, miszerint a repülőgépek egy komplett tábori kórházat is a helyszínre szállítanak, az orosz védelmi minisztérium speciális orvoscsoportjával együtt. Megérkezésükkor a kontingens azonnal megkezdi a lakosság ellátását, állítja a híradás a védelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

A tábori kórház műtőt és gyerekrészleget, komplett sebészeti osztályt, röntgenszobát és orvosi laboratóriumot is magába foglal, az orvosi személyzetet pedig gyerekorvosokkal és szülészorvosokkal is kiegészítették, gondolva az Aleppónál uralkodó rendkívüli körülményekre.

A TASZSZ szerint az orvosi kontingens és a felszerelések Putyin utasítására érkeznek a harcoktól sokat szenvedett Aleppóhoz.

A szerdai nap folyamán Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője korábban azt közölte, hogy orosz segítséggel 5500 polgári lakos, köztük 2800 gyerek távozott az ellenálló fegyveres csoportok által ellenőrzött városrészekből.

Közben a BBC híradása szerint egy magas rangú ENSZ-diplomata arra figyelmeztetett, hogy Aleppó egyetlen hatalmas temetővé változhat a kormánycsapatok előrenyomulása miatt. Stephen O’Brian azt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy nyújtson védelmet a polgári lakosságnak. A tanács kifejezetten Aleppó miatt tartott rendkívüli ülést szerdán.

A kormányhadsereg és a vele szövetséges fegyveres alakulatok, az orosz légierő támogatásával a lázadók által ellenőrzött keleti városrész már több mint egyharmadát foglalták vissza a hétvégén indított újabb támadás során. Az elsöprő erejű offenzívát szeptemberben kezdték meg a kormányerők, és azóta – súlyos harcok közepette – több városrész felett is átvették az ellenőrzést.

Az ENSZ-diplomata kitért arra, sokan az ostromlott városrészben rekedtek, ahol éheznek az emberek. O’brian arra is célzott, hogy ennek ellenére a lázadók nem engedik elmenekülni a reménytelen helyzetbe jutott lakókat.

Aleppo a felkelés 2011-es kitörése óta megosztott város, amelynek egy részét a kormányerők ellenőrzése alatt állt. Ám most minden jel szerint Bassár el-Aszad támadása sikerrel jár.  Az orosz tábori kórház érkezése is azt sejteti, hogy a katonai vezetés a végjátékra készül Aleppónál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »