Moszul: Hivatalos az Iszlám Állam feletti győzelem

Hivatalosan is győzelmet hirdetett hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet felett Haider al-Abádi iraki kormányfő az állami televízióban közvetített beszédében.

“Innen jelentem be a terrorizmus és a terroristák hamis államának végét, kudarcát és összeomlását, amelyet az Iszlám Állam Moszulban hirdetett meg” – hangsúlyozta Abádi Irak második legnagyobb városában mondott beszédében, ahol három évvel korábban a dzsihadisták kikiáltották “kalifátusukat”.

Moszul visszafoglalása gyakorlatilag az iszlamisták kalifátusa iraki részének végét jelenti, ahol a terrorszervezet még területeket tart ellenőrzése alatt Moszultól nyugatra és délre. Az Iszlám Állam emellett a szomszédos Szíriában is visszavonulóban van.

Az Iszlám Állam felett Moszulban aratott győzelem nem jelenti a dzsihadista szervezet jelentette globális fenyegetés végét – hangsúlyozta az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció hétfőn. A koalíció egyben sürgette az irakiakat, hogy együttes erővel lépjenek fel az iszlamisták ellen, amíg végleg vereséget nem szenvednek.

A Bagdadnak támogatást nyújtó nemzetközi koalíció üdvözölte Haider al-Abádi iraki kormányfő bejelentését csapatainak Moszulban aratott győzelméről. ”Az iraki biztonsági erők mostanra szilárdan ellenőrzésük alatt tartják Moszult, még ha az óváros egyes területeit meg is kell tisztítani az esetleges robbanószerkezetektől és az Iszlám Állam bujkáló harcosaitól” – olvasható a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »