Moszkvát aggasztja az arab-kurd ellentétek elmélyülése

 Moszkvát a Szíriában elkezdett török hadművelettel kapcsolatban mély aggodalommal tölti el a kurdok és az arabok közötti ellentétek kiéleződésének veszélye, valamint az, hogy polgári lakosok válhatnak áldozattá – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

“Moszkvát mély aggodalommal töltik el a szíriai-török határ közelében zajló események. Mindenekelőtt annak lehetősége riasztó, hogy tovább romolhat a helyzet a konfliktusövezetben – figyelembe véve a lehetséges járulékos veszteségeket a polgári lakosság körében -, valamint a kurdok és az arabok közötti etnikumközi ellentétek kiéleződését” – hangzott a közlemény.

Az orosz külügyi tárca szerint, amely nem minősítette a török beavatkozást, a szíriai válságot tartósan kizárólag olyan széleskörű Szíria-közi párbeszéd útján lehet megoldani, amelybe más felekezeti és etnikai csoportok mellett a kurdokat is bevonják.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint a rendezés alapjául a 2012. június 30-án elfogadott genfi nyilatkozatnak, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2254-es és más vonatkozó határozatainak kell szolgálniuk, amelyeket a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport kezdeményezése alapján fogadtak el.

Ankarában szerda reggel jelentették be, hogy török tankoszlopok és szárazföldi erők, egyebek között különleges egységek lépték át a szíriai határt és együttműködnek a velük szövetséges szíriai ellenzéki fegyveres csoportokkal. Törökország szerint az akció célja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet és a kurd milícia elleni harc.

Az orosz légierő tavaly szeptember 30-án a szíriai kormányerők oldalán avatkozott be a harcokba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »