Moszkva szerint török cégek dzsihadistákat támogatnak

Oroszország arról tájékoztatta az ENSZ-főtitkárt, hogy több törökországi vállalat pokolgépek készítéséhez szükséges anyagokkal látja el az Iszlám Állam (UÉ) dzsihadista szervezetet.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint az erről szóló levelet Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet továbbította szerdán Ban Ki Mun főtitkárnak.

Csurkin tájékoztatása szerint orosz szakértők elemezték az iraki Tikrít és a szíriai Kobani környékén harcoló iszlamistáktól elkobozott robbanóelegyek főbb kémiai összetevőit, azonosították a gyártó vállalatokat, vizsgálták továbbá azt is, hogyan értékesítették ezeket az anyagokat. Kiderült, hogy Törökországban gyártották őket, vagy úgy kerültek ebbe az országba, hogy a külföldi gyártók nem engedélyezték a termékek reexportját, vagyis eladását harmadik országnak.

Csurkin levelében megnevezett öt törökországi céget, amelyek a többi között robbanóanyag előállításához szükséges, török cégek által gyártott alumíniumport, ammónium-nitrátot, karbamid granulátumot és hidrogén-peroxidot szállítottak az IÁ-nak. A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben hétszeresére nőtt a Törökországból Szíriában irányuló ammonium-nitrán exportja.

Az orosz diplomata szerint mindebből következik, hogy a török hatóságok tudatosan támogatják az IÁ-t, hozzáférést biztosítva a terrorcselekményekben gyakran használt robbanószerek alapanyagaihoz.

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint az IÁ közel-keleti műhelyeiben gyártott pokolgépek megkülönböztető jellemzője, hogy egy amerikai vállalat által gyártott integrált áramköröket, egy svájci székhelyű cég tranzisztorait és egy finn vállalat mobiltelefonjait használták hozzájuk.

A török külügyminisztérium Csurkin levelére reagálva közölte, hogy az a legújabb példája a Törökország elleni orosz propagandakampánynak, ezért nem is lehet komolyan venni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »