Moszkva szerint szégyent hoztak Oroszországra a futballhuligánok

Elítélte Vitalij Mutko orosz sportminiszter vasárnap az orosz szurkolók által a marseille-i Oroszország–Anglia mérkőzésen kirobbantott tömegzavargásokat. Mutko szerint egyesek nem azért mentek el a stadionba, hogy labdarúgó-mérkőzést nézzenek.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ilyen magatartás szégyent hozott Oroszországra. Kijelentette, hogy a zavargások kezdeményezőit azonosítani fogják és meg fogják büntetni. Vizsgálják, hogy az erőszakos szurkolók az oroszországi elosztásban megszerzett vagy szabadon vásárolt jeggyel jutottak-e be a stadionba.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vasárnap fegyelmi eljárást indított az Orosz Labdarúgó Szövetség ellen a Stade Velodromban az orosz szurkolók rasszista magatartása és általuk kirobbantott zavargások, valamint a pirotechnikai eszközök használata miatt. A kérdésre, hogy lesz-e fellebbezés, ha az UEFA elítéli az orosz szövetséget, Mutko kijelentette: ez lehetséges, de elismerte, hogy orosz szurkolók megzavarták a közrendet.

A miniszter úgy vélekedett, hogy az UEFA – amely rendbontások folytatódásának esetére kilátásba helyezte az orosz és az angol válogatottnak az Eb-ről való kizárását – valószínűleg pénzbírságot fog kiszabni a kedden kihirdetendő döntésében. (Az orosz médiában megjelent prognózisok szerint ennek mértéke 50 ezer euró lehet). Mutko kifogásolta azonban emellett, hogy az ellentáborok szektorai nem voltak megfelelően elválasztva egymástól.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség felszólította a szurkolókat, hogy tartsák be a törvényt, tartózkodjanak a rendbontástól és tartsák tiszteletben az ellenfeleket és azok szurkolótáborát. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy a büntetőintézkedések elkerülése érdekében ne használjanak tiltott eszközöket, például pirotechnikát és lézermutatókat. A szövetség sajnálkozását fejezte ki „az orosz szurkolók részvételével” mind a stadionban, mind pedig a mérkőzésen történt rendbontás miatt.

A stadionban a mérkőzés alatt és az azt követően történt erőszak a folytatását jelentette azoknak az összetűzéseknek, amelyek már csütörtökön elkezdődtek Marseille-ben előbb az angol és francia, majd a később a becsatlakozott orosz szurkolók között. A szombati mérkőzést megelőzően már a kikötőben és a belvárosban is könnygázt vetett be a francia rendőrség a zavargások megfékezésére.
Az orosz állami média-konglomerátumhoz tartozó Vesztyi.ru híroldal szerint a stadionba tartó oroszokat megdobálták. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a mérkőzést megelőzően egyetlen orosz szurkolót sem vettek őrizetbe.

A BBC orosz nyelvű szolgálata szerint az incidenst közvetlenül az robbanthatta ki, hogy átlőttek egy petárdát az orosz szektorból az angolba, de több médium tudni véli: a hangulatot az fűtötte fel, hogy közösségi oldalakon nyugati kommentátorok nevében provokatív, oroszellenes bejegyzések jelentek meg, amelyek később hamisnak bizonyultak. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint mintegy 30 orosz szurkoló támadt rá az angolokra, a szektorukba betörve. Megpróbálták leszaggatni az angol zászlókat és megdobálták az ellentábor tagjait.

Elemzők emlékeztettek rá, hogy noha az orosz szurkolókra a külföldön okozott rendbontás az elmúlt években többnyire nem volt jellemző, a 2012-es Eb-n, a varsói, ugyancsak 1-1-re végződött lengyel-orosz mérkőzést megelőzően súlyos tömegverekedés robbant ki. Emellett a brit bulvársajtóban már februárban jelentek meg olyan értesülések, hogy két moszkvai rivális csapat, a CSZKA és a Szpartak fanatikusai összefogva fognak verekedéseket provokálni az angol szurkolókkal. A The Sun című napilap szerint egy Jurij nevű huligán a szerkesztőséggel a Facebookon keresztül lebonyolított üzenetváltásban azt állította, hogy a „kemény magok” tagjai külön kiképzőtáborban készültek az Eb-re. Szakértők szerint az orosz futballhuligánok nyílt ellenszenvvel viseltetnek Oroszország politikai riválisaival szemben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »