Moszkva segíthet humanitárius folyosók kialakításában

Moszkva kész együttműködni az ENSZ-szel és a humanitárius szervezetekkel a szíriai Aleppónál a humanitárius folyosók kialakítása során – közölte az orosz védelmi miniszter-helyettes.

Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint Anatolij Antonov közölte: Oroszország „készen áll a szoros és építő jellegű együttműködésre minden nemzetközi humanitárius szervezettel és természetesen az ENSZ szíriai különmegbízottjának irodájával”.

Az észak-szíriai Aleppóban heves harcok dúlnak szíriai felkelők és az orosz támogatással harcoló kormányhadsereg között. Oroszország két napja bejelentette, hogy a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyit az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Pénteken azonban a világszervezet különmegbízottja, Staffan de Mistura azt szorgalmazta, hogy Moszkva bízza az ENSZ-re a biztonságos övezetek létesítését.

Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban. Szerintük ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét. A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a kiürítés valójában erőszakos áttelepítést takar, és a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó harcban.

Elemzők szerint Aleppó elvesztése fordulópontot hozna a szíriai polgárháborúban, amelyben eddig 280 ezren haltak meg, és amely elől milliók menekültek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »