Moszkva: Orosz–amerikai bevetések indulhatnak Aleppóban

Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai ellen a szíriai Aleppóban – jelentette az orosz sajtó hétfőn Szergej Sojgu védelmi minisztert idézve.

„Az amerikai kollégáinkkal folyó tárgyalásaink előrehaladott szakaszban vannak” – idézte Sojgut a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. „Lépésről lépésre, egyre közelebb kerülünk annak a tervnek a kidolgozásához – most csak Aleppóról beszélek –, amely lehetővé tenné számunkra, hogy közösen folytassunk harcot, elhozhassuk a békét, és az emberek visszatérhessenek otthonaikba ezen a sok szenvedést látott földön” – mondta az orosz védelmi tárca vezetője.

Sojgu szerint a szíriai kormányerők és felkelők között felosztott városban mintegy 700 ezer civil maradt.
„Valaha nagyváros volt. A háború kezdetéig több mint kétmillióan lakták” – mondta nyilatkozatában a miniszter. Szerinte a felkelők kezén lévő és a kormányerők által július végén körülzárt kelet-aleppói negyedekben az előző nap 40 embert végeztek ki, az ott élő civil lakosokat pedig a fegyveres csoportok túszul ejtették.

Az orosz miniszter továbbá rámutatott: a civil lakosság evakuálására kialakított humanitárius folyosókat folyton aláaknázzák a szélsőségesek. „Kénytelenek vagyunk további útvonalakat létrehozni abban a reményben, hogy nem lesz elegendő erejük az összeset aláaknázni. Folyton indulnak humanitárius segélyszállítmányok a térségbe. Állandóan azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a megrongált szivattyúkat és ivóvízvezetékeket. Ahol ez nem lehetséges, oda szíriai kollégáinkkal közösen szállítunk vizet” – közölte Sojgu, aki szerint a humanitárius folyosók végében lévő kormányzati ellenőrző pontokon egészségügyi ellátást is biztosítanak betegszállítással. Moszkva és a damaszkuszi rezsim július 28-án indított humanitárius műveletet Aleppóban.

Berlin szerint cinizmusról van szó

Korábban a nap folyamán Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Jekatyerinburgban, az Uráli Szövetségi Egyetem nemzetközi nyári kurzusának megnyitóján tanácskozott. Az orosz külügyminiszter elismerte: az augusztus 11-től életbe léptetett napi három órán át tartó tűzszünetek nem elegendőek ahhoz, hogy segélyszállítmányok juthassanak el a városba, vagy hogy civilek hagyhassák el Aleppót. Lavrov szerint ugyanakkor a szíriai felkelők az eddigi átmeneti tűzszüneteket arra használták fel, hogy átcsoportosítsák erőiket és újra felfegyverkezzenek.

Steffen Seibert német kormányszóvivő úgy fogalmazott: úgy tűnik, mintha a napi háromórás fegyvernyugvás engedmény lenne. Szerinte azonban cinizmusról van szó, mivel mindenki tudja, hogy ez az idő közel sem elegendő ahhoz, hogy segélyeket halmozzanak fel a kétségbeesett embereknek. Szerinte Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és a vele szövetséges Oroszországnak jelentős felelőssége van a városban kialakult helyzetért.

„Elsősorban az ő döntésüktől függ, hogy lesznek-e további halottak, az emberek kapnak-e segítséget és reményt a hónapokig tartó szenvedéseiket követően” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »