Moszkva mintegy 25 ezer katonát és civilt vetett be Szíriában

Moszkva körülbelül 25 ezer katonát és civilt vetett be Szíriában az orosz beavatkozás tavaly szeptemberi kezdete óta – ez derül ki abból a kedden elfogadott új orosz törvényből, mely a közel-keleti országban harcoló veteránok jogállását hivatott rendezni.

Oroszország korábban még soha nem hozott nyilvánosságra adatokat arról, hány ember vett részt a szíriai katonai műveletekben.

Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes szerint a törvény a többi veteránnal azonos jogállással és szociális juttatásokkal ruházza fel azt a 25 ezer embert, akit a beavatkozáshoz kapcsolódóan Oroszország szíriai bázisaira vezényeltek.

Oroszország tavaly szeptember 30-án avatkozott be fegyveresen a szíriai konfliktusba. Moszkva egy légi és egy haditengerészeti támaszponttal rendelkezik az országban.

Légiereje jobbára a damaszkuszi rezsim hadseregét támogatja.

Több bírálat érte ugyanakkor Moszkvát amiatt, hogy bár azt állítja, hogy terroristákra mért csapást, valójában az Aszad-rezsimmel szemben álló mérsékelt ellenzéket vagy civileket támadta. Ezt Oroszország következetesen visszautasítja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban jelentette be, hogy az orosz haderő nagy részét kivonják Szíriából. Mindazonáltal Oroszország továbbra is elegendő haderőt állomásoztat az országban a februárban létrejött fegyvernyugvás ellenőrzéséhez és “terrorista célpontok” megsemmisítéséhez.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »