Moszkva megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

Oroszország fontolóra vette, hogy a krími fejlemények miatt megszakítsa a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával – közölte pénteken orosz külügyi forrásra hivatkozva az Izvesztyija című napilap. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán jelentette be, hogy a Krím félszigeten a korábbi napokban diverzáns akciókat akadályoztak meg, amelyek mögött az ukrán katonai hírszerzés áll.

Magyar Menedék - Tepe

A tűzharcban az FSZB szerint az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a történteknek következményei lesznek.

Az Izvesztyja informátora szerint az egyik lehetséges orosz válaszlépés a diplomáciai kapcsolatok megszakítása lehet. Dönteni ebben a kérdésben az elnök hivatott a tények mérlegelése alapján.

A lapnak Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács (az orosz szövetségi parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnökhelyettese szintén úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának felül kell vizsgálnia viszonyát Kijevhez. A politikus emlékeztetett, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítása Vlagyimir Putyin hatáskörébe tartozik.

Dzsabarov szerint abszolút indokolt volt, hogy Putyin lemondja részvételét a kelet-ukrajnai rendezésről egyeztető “normandiai csoport” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek szeptember elejére Kínába tervezett tanácskozásán. Szavai szerint ugyanis Kijev, miközben egy részről eljátssza, hogy béketárgyalásokat folytat a Donyec-medence ügyében, más részről hátba támad azáltal, hogy diverzáns akciókat folytat más állam területén.

Az FSZB bejelentése nyomán Putyin elnök azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a béketárgyalások helyett a terrort választotta. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »