"Moszkva hadjárata nagyjából elérte céljait"

Az orosz erők részleges kivonása Szíriából olyan előrelépés, amely segíthet a genfi béketárgyalások előmozdításában – vélik a kínai hírügynökség által megkérdezett szakértők.

Igor Korotcsenko, a Nemzetvédelem című orosz folyóirat főszerkesztője a Hszinhua hírügynökségnek kifejtette, hogy Oroszország látványos katonai eredményeket ért el, ami lehetővé teszi a nemzeti megbékélést Damaszkusz és az ellenzéki csoportok között.

Van Cseng-caj, a kínai Nemzetvédelmi Egyetem professzora szerint a lépés azt jelenti, hogy Oroszország kész a kompromisszumra Szíria ügyében, és ennek nyilvánvalóan pozitív hatása van az eseményekre. Van felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország főleg embereket von ki a közel-keleti országból, de katonai infrastruktúrája Szíriában marad. A részleges csapatkivonás enyhítheti a feszültséget a nyugattal, főként Washingtonnal. A Putyin elnök döntéséből származó előnyt pedig Moszkva megpróbálhatja felhasználni az ukrajnai válság megoldásában – vélte a kínai professzor.

Egyes nyugati cikkek orosz pénzhiányról szólnak, de más elemzők nem ezt tartják a fő oknak, hanem azt, hogy Moszkva hadjárata nagyjából elérte céljait.

Csu-jin, a pekingi Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemének docense szerint Moszkva fő célja Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon tartása volt, valamint annak kikényszerítése, hogy Washington és partnerei a tárgyalóasztalhoz üljenek. Az Iszlám Állam létesítményeinek többségét megsemmisítették. A folytatódó bombázások már aligha hoznak nyereséget, csak az idő múlik, többet Oroszország csak szárazföldi csapatokkal érhetne el, azok bevetése viszont lehetetlen – mondta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »