Moszkva: figyelünk Tiraszpolra

Moszkva: figyelünk Tiraszpolra

Moszkva számára nem közömbös, mi történik Transznisztriában – jelentette ki szerdán Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a tiraszpoli szakadár rezsim vezetőjével, Jevgenyij Sevcsukkal folytatott megbeszéléseit követően.

sevrog4_bJevgenyij Sevcsuk és Dmitrij Rogozin

Az orosz kormányfő helyettese kétnapos moldovai látogatása során látogatott el a szeparatista Dnyeszteren túli területre. Rogozin emlékeztetett: az utóbbi időben ritkábbak voltak a két fél közötti találkozók, miután az orosz delegációk számára megnehezült a beutazás a régióba. Ukrajna ugyanis még tavaly megtiltotta, hogy a területén keresztül kapjanak utánpótlást a Transznisztriában állomásozó orosz egységek, és megerősítette a régióval közös határszakaszát, ráadásul Moldova is szigorú ellenőrzésnek veti alá a területén keresztül Transznisztriába tartó orosz egységeket.

Rogozin, aki egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök transznisztriai megbízottja, azt javasolta a tiraszpoli vezetőknek, hogy küldjenek megfigyelőket az orosz–moldovai gazdasági együttműködési bizottság ülésére, amelyet a tervek szerint az év végén rendeznek meg Moszkvában. Rogozin még egy nappal korábban, a moldovai fővárosban, Chișinăuban közölte, hogy az általa társelnökként vezetett testület novemberben ül össze.

Az orosz kormányfő-helyettes egyúttal figyelmeztette Moldovát az ukrán radikálisok lehetséges provokációira, akik a feszültség fokozására használhatják ki a térségben Moldovávak közösen bonyolított missziókat. Mint mondta, a moldovai politikusoknak figyelniük kell Ukrajnára Transznisztria kapcsán. „Moszkva a kapcsolatok normalizálására törekszik Moldovával, de Chișinăunak figyelnie kell” – szögezte le. Rogozin egyébként Chișinăuba érkezésekor azt mondta: az orosz MTC mobilszolgáltatótól „Isten hozta Romániában!” szövegű SMS-t kapott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »