Moszkva és Washington közös harci bevetéseket indít Aleppóban az IÁ ellen

Moszkva és Washington közös harci bevetéseket indít Aleppóban az IÁ ellen

Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai ellen a szíriai Aleppóban – jelentette az orosz sajtó hétfőn Szergej Sojgu védelmi minisztert idézve.

“Az amerikai kollégáinkkal folyó tárgyalásaink előrehaladott szakaszban vannak” – idézte Sojgut a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. “Lépésről lépésre, egyre közelebb kerülünk annak a tervnek a kidolgozásához – most csak Aleppóról beszélek -, amely lehetővé tenné számunkra, hogy közösen folytassunk harcot, elhozhassuk a békét, és az emberek visszatérhessenek otthonaikba ezen a sok szenvedést látott földön” – mondta az orosz védelmi tárca vezetője.

Sojgu szerint a szíriai kormányerők és felkelők között felosztott városban mintegy 700 ezer civil maradt. ”Valaha nagyváros volt. A háború kezdetéig több mint kétmillióan lakták” – mondta nyilatkozatában a miniszter. Szerinte a felkelők kezén lévő és a kormányerők által július végén körülzárt kelet-aleppói negyedekben az előző nap 40 embert végeztek ki, az ott élő civil lakosokat pedig a fegyveres csoportok túszul ejtették.

Az orosz miniszter továbbá rámutatott: a civil lakosság evakuálására kialakított humanitárius folyosókat folyton aláaknázzák a szélsőségesek.

“Kénytelenek vagyunk további útvonalakat létrehozni abban a reményben, hogy nem lesz elegendő erejük az összeset aláaknázni. Folyton indulnak humanitárius segélyszállítmányok a térségbe. Állandóan azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a megrongált szivattyúkat és ivóvízvezetékeket. Ahol ez nem lehetséges, oda szíriai kollégáinkkal közösen szállítunk vizet” – közölte Sojgu, aki szerint a humanitárius folyosók végében lévő kormányzati ellenőrző pontokon egészségügyi ellátást is biztosítanak betegszállítással.

Moszkva és a damaszkuszi rezsim július 28-án indított humanitárius műveletet Aleppóban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »