Moszkva értesítette az amerikai koalíciót, hogy Iránból fog bombázni

MTI nyomán

Az iráni Hamadán légi támaszpontról mért orosz légicsapások előtt Moszkva aktiválta kommunikációs vonalát, és értesítette a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíciót – közölte kedden Christopher Garver amerikai ezredes, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi katonai szövetség bagdadi szóvivője.

Oroszország értesítette a koalíciót, hogy olyan légtéren fognak áthaladni bombázói Szíriában és Irakban, ahol vélhetően közel kerülnek majd az Egyesült Államok és szövetségesei repülőgépeihez – ismertette Garver. Kijelentette:

időben értesültek a keddi orosz légi hadműveletről ahhoz, hogy fenntarthassák a repülésbiztonságot a térségben.

Az orosz bombázások nem voltak hatással a koalíció légi bevetéseire – tette hozzá az ezredes.

Nevük elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint az orosz bombázókat nagyon gyorsan, valószínűleg egy éjszaka leforgása alatt telepíthették az iráni támaszpontra.

Szerintük négy orosz Tu-22M3-as bombázógép és egy lőszert szállító repülőgép érkezett mindössze órákkal a bevetés előtt a bázisra.

Oroszország már tavaly óta beszélt arról, hogy harci repülőgépei Iránból mérhetnek csapást a dzsihadisták szíriai állásai ellen, aminek Washington is tudatában volt, de Moszkva keddi döntése mégis a meglepetés erejével hatott.

Ez természetesen azt a kérdést veti fel, hogy az orosz intézkedés stratégiai szükségszerűségből fakadt, vagy a Kreml politikai üzenetet akart-e küldeni Washingtonnak – tették hozzá.

Az amerikai illetékesek szerint a bombázók Oroszországba tértek vissza, miután teljesítették küldetésüket, és nem állomásoznak orosz csapatok Irán területén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »