Moszkva ellenlépéseket helyezette helyezett kilátásba az amerikai hadihajók fekete-tengeri jelenléte miatt

Ellenlépéseket helyezett kilátásba az amerikai hadihajók fekete-tengeri, Moszkva által erődemonstrációnak minősített jelenléte miatt pénteken az orosz külügyminisztérium.

Andrej Kelin, a tárca összeurópai együttműködés osztályának vezetője a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek nyilatkozva nem nevezte meg a várható orosz lépéseket. Kelin elismerte a tengerhajózás és a Márvány-tenger szorosain történő áthaladás szabadságát, de rámutatott, hogy az amerikai hajók közvetlenül a varsói NATO-csúcs előtt jelentek meg a Fekete-tengeren, amit erődemonstrációnak minősített. Ez szerinte növeli a kapcsolatokban a feszültséget.

Az amerikai haditengerészet hatodik flottája a múlt héten közölte, hogy a Porter romboló kifut a Fekete-tengerre, hogy ott a szövetségesekkel és partnerekkel együtt “rutinjárőrözést” hajtson végre.

“Ez (a lépés) nem vált ki helyeslést belőlünk és kétségtelenül válaszlépések tervezéséhez vezet” – mondta az orosz diplomáciai vezető.

Az 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény szerint a romboló – mivel nem fekete-tengeri országok fennhatósága alá tartozik – legfeljebb 21 napig tartózkodhat a tengeren. (Ez az egyezmény szavatolja Törökország számára az ellenőrzési jogok kizárólagosságát a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon történő áthaladás fölött.)

Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkár-helyettese áprilisban közölte, hogy a szövetség Oroszország “feltartóztatása” érdekében növelni fogja fekete-tengeri haditengerészeti jelenlétét. Mint mondta, megengedhetetlen, hogy Moszkva semmibe vegye az európai biztonsági rendszer alapelveit.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Oroszország, Egyesült Államok, hadihajó, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »