Moszkva az amerikai pajzson áthatoló rakétákat fejleszt

Moszkva az amerikai pajzson áthatoló rakétákat fejleszt

Oroszország olyan új interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt ki, amelyeknél külön figyelmet fordítanak arra, hogy képesek legyenek áthatolni az amerikai rakétapajzson – mondta a TASZSZ állami hírügynökség által kedden közölt nyilatkozatában az orosz stratégiai rakétaerők parancsnoka.

Szergej Karakajev vezérezredes hangsúlyozta, hogy Moszkva a jelenlegi és a jövőbeni rakétapajzson áthatolni képes eszközeinek tökéletesítésén dolgozik. Indoklásként rámutatott, hogy az Egyesült Államok nem mondott le a rakétavédelem fejlesztéséről, beleértve a rendszer elemeinek Európába telepítéséről sem.

A parancsnok szerint interkontinentális rakéták áthatoló képességét egyebek között a gyorsulási fázis lerövidítésével, új típusú, nehezen kiszámítható röppályájú robbanótöltetekkel és új eszközökkel lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer jelentette fenyegetés nem csökkenti kritikus mértékben a folyamatos fejlesztés alatt álló orosz hadászati rakétaerők harcképességét.

A tábornok szerint 2021 végére a stratégiai rakétaerők mintegy felét már Jarsz típusú (NATO-jelzése: RS-27 Mod 2) rendszerek adják majd. Karakajev úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem tervezi új, jelentősebb rakétakísérleti telepek létesítését, de mobil teszteszközök alkalmazását nem zárta ki. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »