Moszkal: „Putyin öntudatlan szövetségesei” rongálták meg a holokauszt-emlékművet Ungváron

Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal megbízta a rendőröket azzal, hogy találják meg azokat a személyeket, akik piros festékkel leöntötték az idén októberben felállított holokauszt-emlékművet Ungvár központjában – adta hírül a Zakarpatszkij Korrespondent.

Moszkal a rongálókat egyszerű vadembereknek, és „Putyin öntudatlan szövetségeseinek” nevezte, „akik hazafias szlogenekkel megpróbálják elpalástolni idegengyűlöletüket.”  Kárpátalja kormányzója aláhúzta, hogy az emlékművet meggyalázó személyek „tettükkel lezárják Ukrajna előtt a civilizált Európába tartó utat.”

„Minden normális embert felháborított a vandalizmus. Ezen akció kezdeményezőinek és végrehajtóinak nincsenek támogatói Kárpátalján. Az ismeretlen személyek csupán politikai marginálok, s gyávák, akik, hogy elkerüljék a büntetőjogi felelősséget, álarc mögé rejtik arcukat.” – hangoztatta Kárpátalja kormányzója.

Mint ismeretes, ismeretlenek vörös festékkel leöntötték, és antiszemita tartalmú röplapokkal körbeszórták az idén októberben felállított holokauszt-emlékművet Ungvár központjában – adta hírül hétfőn a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A szombat éjjel történt vandál cselekedetről a hírportál szerint a – magukat ismeretlen kárpátaljai nacionalista felkelőknek nevező – elkövetők tették közzé az információt a helyszínen készült fényképekkel együtt. A híroldal által közölt fotókon kapucnit és álarcot viselő három fiatal látható, akik közül ketten vörös festéket locsolnak az egykori ungvári zsinagóga falánál található, a magyar kormány támogatásával készült emlékműre és a körülötte lévő térre, miközben harmadik társuk röplapokat szór az emlékoszlop köré.

A röplapok felső részén kétoldalt sarló, kalapács és Dávid-csillag látható, a jelképek között a Holodomor (a Sztálin által mesterségesen előidézett nagy ukrajnai éhínség) 1932-1933 felirat, míg alul nagy betűkkel az “Emlékezz, ki gyilkolta a népedet!” szöveg olvasható. A hírportál szerint az elkövetők közölték, hogy tettüket bosszúnak és emlékeztetőnek szánták azzal kapcsolatban, hogy kik ölték az ukránokat, mert – mint állították – “az NKVD (sztálini titkosrendőrség) zömmel zsidókból állt, akik éheztetéssel tudatosan irtották az ukrán népet”.

Rovatok: KékfényTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Ungvári járás›UngvárCímkék: antiszemitizmus, holokauszt, emlékmű, kékfény, bűnügy, ukrajnai hírek, rongálásForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »