Mostantól Törökországot nem lehet csak úgy elhagyni

Egy héttel a Törökországban elbukott puccskísérletet és a bevezetett rendkívüli állapot után Ankara szigorította pénteken az országból kiutazó török állampolgárok ellenőrzését.

Ankarai kormányzati tisztségviselők arról számoltak be, hogy ezentúl a nemzetközi repülőtereken szokásos útlevél-ellenőrzéskor a kiutazó török állampolgároknak a tevékenységüket igazoló dokumentumot is fel kellene mutatniuk. Ezzel a török hatóságok a hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatba hozható személyek külföldre menekülését akarják megakadályozni.

Az állami alkalmazottaknak a foglalkoztató intézménytől kell igazolást kérniük, amelyben nyomatékosítják, hogy a kiutazásuknak nincs akadálya. Ez vonatkozik házastársukra és a gyerekekre is, a közszféra dolgozói nem utazhatnak Észak-Ciprusra vagy Grúziába sem, ahova eddig a török állampolgárok útlevél nélkül mehettek.

A nem állami dolgozóknak azt kell igazolniuk, hogy nem állnak állami alkalmazásban. Helyi médiaértesülések szerint a diákoktól tanulmányaikat igazoló okmányt kérhetnek, a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek a társadalombiztosító igazolására lehet szükségük, ha el akarják hagyni Törökországot.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »