Most nem tüzelnek egymásra az örmények és azeriek

Tűzszünetben állapodtak meg a karabahi fegyveres konfliktusban érintett felek – közölte kedden az örmény védelmi minisztérium; ezzel egy időben az azeri védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy helyi idő szerint délben befejeződtek a hadműveletek a válságövezetben.

Röviddel a jereváni és bakui bejelentés előtt a hegyi-karabahi védelmi minisztérium is közölte, hogy fegyveres erőik tűzszüneti parancsot kaptak és be is szüntették a harcokat.

„A védelmi minisztérium közli, hogy április 5-én déltől az azerbajdzsáni és örmény erők arcvonalán a felek megállapodásának értelmében leállították a hadműveleteket”

– olvasható a bakui védelmi tárca közleményében. A közlemény hozzátette, hogy az azeri védelmi erők egységei a „felszabadított területeken erődítési munkálatokat végeznek”. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Szenor Aszratján, a karabahi védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy a fegyveres erők helyi idő szerint délben tűzszüneti parancsot kaptak, és már végre is hajtották az utasítást.Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szintén a nap folyamán jelentette be, hogy az örmény féllel kötött megállapodás értelmében leállították a harci cselekményeket. A francia külügyminisztérium keddi közlése szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának francia, orosz és amerikai képviselői látogatást terveznek Bakuba, Jerevánba, illetve Hegyi-Karabahba is.

“A konfliktust nem lehet erőszakkal megoldani. Emiatt a feszültség azonnali fokozatos csökkentésére és a fegyvernyugvás megújítására szólítunk fel”

– mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter, és hozzátette, hogy az említett látogatásra hamarosan sor fog kerülni. Maja Kocijancic, Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője elmondta: az Európai Unió “állandó kapcsolatban áll az örmény és az azeri külügyminisztériummal”. Kocijancic ugyanakkor nem kommentálta Recep Tayyip Erdogan török elnök korábbi bejelentését arról, hogy a “megszállt” Hegyi-Karabah egy nap ismét Azerbajdzsán része lesz. Az újabb, szokatlan hevességű fegyvereses konfliktus április 2-ára virradóra robbant ki Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán, és azóta folytatódnak az összecsapások, holott Moszkva és Washington is a harcok azonnal beszüntetésére szólított fel hétfőn.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »