„Most Merkelnek még a Nutella-válságot is a kenyerére kenték” (a cseh biztosasszony bátran a V4-ek érdekét képviseli)

„Most Merkelnek még a Nutella-válságot is a kenyerére kenték” (a cseh biztosasszony bátran a V4-ek érdekét képviseli)

DIE WELT

Ezzel a címmel ír a lap arról, hogy a „kelet-európai” országok úgy érzik, a nyugati élelmiszergyártók súlyosan hátrányosan kezelik őket. Állítólag az ő Nutellájuk nem annyira krémes. Brüsszelben most a német kancellárt e probléma elé is állítják.

A cikk kezdete: „Migráció. Terror. Euro. Brexit. Válságból van elég az Európai Unióban. Most egy új jön mind ehhez: az élelmiszerválság. A Nutelláról, a Coláról és a virsliről van szó. De tiszteletről és megsértett büszkeségről is. Több kelet-európai ország a nemzetközi nyugati konszerneknek azt vetik a szemére, hogy Kelet-Európába rosszabb minőségű termékeket szállítanak, mint Nyugat-Európába.

A vita a mai EU-csúcs előtt teljesen fellobbant. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, ’Hisszük, hogy az Európai Unió piacán kettős morál uralkodik. Meg kell akadályozni, hogy Európa országainkat és piacainkat szemétlerakóként használják’”.

Robert Fico szlovák kormányfőnek ez „lealacsonyító”. Egy szlovák diplomata hozzátette: „Nem vagyunk másodrendű állampolgárok”.

Hírdetés

A lap szerint a végén új uniós határozat keletkezhet az ügyben (amikor tegnap még az volt a német nyelvű lapok véleménye, hogy nem lesz itt változás).

Berlin azonban ellenáll. Christian Schmidt német agrárminiszter (CSU) közölte, az utolsó, amit Európa akar, az egy  „Nutella-vizsgáló hatóság”.

Viszont Vera Jourová cseh fogyasztásvédelmi biztos az ügyet már egy héten belül meg akarja vizsgáltatni szakértőkkel. Kijelentette: „Biztosítani kell, hogy minden tagországban a fogyasztókat egyformán védjék”.

/Ugye emlékszünk még Kovács László ex-kommunista, ma minta neoliberális biztosra, aki állandóan azt hangoztatta, hogy egy uniós biztos az Uniót képviseli, nem pedig az országot, ahonnan jött. Nos, tegnap még arról irkáltak a lapok, hogy az Európai Bizottság nem illetékes e téren. Vajon a cseh Jourová nem a V4-ek érdekeit képviseli, mégpedig nagyon erősen, szembe menve Brüsszellel?/

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »