Most megoldották a rejtélyt

Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három, egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat. A brit lapok tudósítása szerint a díjazottak megoldottak egy rejtélyt, amely száz éve izgatta a tudósokat.

Március első felében a világ egy kicsit az agykutatásra fókuszál, ekkor van ugyanis az agykutatás hete. Az amerikai kezdeményezésre 1992-ben indult programsorozatot Charles A. Dana, New York állam képviselőjének alapítványa, a Dana Foundation támogatta. 1997-től a mozgalom bekerült az idegtudomány bűvkörébe is. Azóta a világ minden részén kis sejteket hoztak létre, amelyek az agykutatás hetén számos, idegtudománnyal kapcsolatos programot szerveznek, főként nem hozzáértőknek: egyetemi hallgatóknak, közép- és általános iskolásoknak, az utca emberének.

Világszerte 121 millió ember depressziós, közülük évente 850 ezren önkezűleg vetnek véget életüknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2012-es adatai szerint 24 millióan szenvednek skizofréniában, közel 100 millióan alkohol által okozott idegrendszeri betegségben, 50 millióan epilepsziában és 24 millióan Alzheimer-kórban.
A pszichiátriai betegségek kezelésére horribilis összegeket fordítanak az országok. Az Unióban évente 800 milliárd eurót, Magyarország 10 milliárd euró körüli összeget, Németország közel 160 milliárd eurót, Ukrajna közel 140 milliárdot, míg Franciaország közel 120 milliárdot költ a neurológiai és pszichológiai betegségek kezelésére. Az agykutatásnak éppen ezért népgazdasági jelentősége is van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »