Most már tényleg összeomlik az Iszlám Állam

Most már tényleg összeomlik az Iszlám Állam

Iraki erők és helyi törzsi harcosok pénteken közösen visszafoglalták az egyik utolsó várost, ami a terrorszervezet kezén volt.

A 2014-ben szíriai és iraki területeken kikiáltott kalifátus így gyakorlatilag összeomlott, de nem semmisült meg teljesen.

„Az iraki erők teljesen felszabadították Ravát, és kitűzték az iraki zászlót épületeire”

– írta Abdul Amír Rasír Jarallah altábornagy az AFP szerint.

Brett McGurk, a Daesh ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott Twitteren kijelentette:

„az Iszlám Állam hamis kalifátusának napjai meg vannak számlálva.”

A terrorszervezet szíriai és iraki területeinek 95 százalékát már elveszítette. Rava előtt november 9-én mértek rájuk csapást, amikor a szíriai kormányerők és szövetségeseik visszaszerezték Abu-Kemál (más néven Bukamal) városát, az IÁ utolsó kelet-szíriai fellegvárát. Később viszont, ahogy itt írtunk róla, a dzsihadisták erős és eredményes ellentámadásba lendültek ezen a területen.

Hírdetés

Mi a maradék öt százalék?

Az iraki határon fekvő szíriai Bukamal és néhány sivatagi terület még az ő kezükön van, ezeket a területeket most fésülik át az iraki erők.

„A felszabadított területek közigazgatásilag meghatározott és lakott övezetek. Az Irak területének 4 százalékát kitevő vádik és oázisok, kiterjedt, lakatlan sivatagi területek azonban még a dzsihadisták kezén vannak”

– ismertette a helyzetet Hisám el-Hásemi iraki szakértő.

A kormányerők csütörtökön már megindították hadműveletüket Bukamal felszabadításáért, a harcok jelenleg is dúlnak, az orosz légierő közreműködésével.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet információi szerint a Daesh ellenőrzi Deir-ez-Zór tartomány 25 százalékát, így legalább egy kőolajlelőhely is a birtokukban van. A kormányzóság azonos nevű fővárosából már kiűzték őket.

Ezeken kívül kisebb területeket továbbra is uralnak a szíriai Jarmúk körzetében, Hadzsar-el-Aszuád negyedeiben, valamint a nyugati Homsz és a déli Deraa tartományokban.

(fotó: iraki különleges erők 2014-ben Bagdadtól délre)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »