Most már önállóan is tud kutatni a Curiosity

Önállóan is ki tudja választani lézerszenzora célpontját a Curiosity marsjáró: ez az első alkalom, hogy a technikát űrmisszión alkalmazzák.

A NASA közlése szerint a legénység nélküli marsjáró akár hét méteres távolságból is képes megállapítani, miből tevődik össze például egy kő. A Curiosity küldetése során, az elmúlt négy évben 350 ezer alkalommal, 1400 célobjektumon használta a lézert.

Speciális szoftvere segítségével automatikusan képes kiválasztani a célt, például mérete vagy színe alapján. De a legtöbb célpontot továbbra is a NASA kutatói határozzák meg.

“Az önállóság azonban sokat segít, ha nehezen megoldható a kutatócsoport és a marsjáró összekapcsolása, például egy hosszabb utazás során” – mondta Tara Estlin, a NASA kutatója.

A Curiosity négy éve landolt a Marson, ahol az élet nyomai után kutat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Rongyosra koptak a Mars-járó kerekeiVáratlanul biztonsági üzemmódba kapcsolt a CuriosityFelébresztették a szendergő marsjárótRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, űrkutatás, marsjáró, Curiosity, szoftver, Mars, NASAForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »