Most felfedezhetjük a bakonyi dinoszauruszok és a magyar krokodilok élővilágát

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a Dino Expo, az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatási munkálatok bemutatására rendezett nyílt napok keretében – írja a Magyar Dinoszaurusz honlapja.

A szervezőknek köszönhetően a lelőhely szomszédságában lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó), a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó programokban lehet ismerkedni. A programok előregisztrációhoz kötöttek.

Az ásatásokról került elő Iharkutosuchus, Iharkút krokodilja is, 85 millió évvel ezelőtti Bakonyban  Az iharkúti fauna legjobban ismert eleme a Hungarosaurus. A 4–4,5 méter hosszú, négy lábon járó, növényevő páncélos dinoszaurusz (Ankylosauria) körülbelül 650 kg-ot nyomhatott. 

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »