Most éppen a fideszes Pesti Imre felejtett el feltüntetni valamit a vagyonnyilatkozatában

Pesti Imre nem tartozik a vagyonos képviselők közé, ennek ellenére nem sikerült hiba nélkül kitöltetnie a vagyonnyilatkozatát. A XVII. kerületi Rákosliget egyik számozott utcájában lakik egy csinos családi házban, a neve is fel van tüntetve a postaládán. Az ingatlannak ugyan nem ő a tulajdonosa, viszont haszonélvezeti joggal rendelkezik, ami már önmagában is sok millió forintot érhet, ezt pedig fel kellene tüntetni a vagyonnyilatkozatában – derítette ki a Direkt36 és a 444.hu.

Annyira nem titok, hogy Pesti lakik az ingatlanban, hogy már régóta ezt a házat tünteti fel székhelyként vagy lakhelyként a céges érdekeltségeinél, legutóbb 2016 februárjában tett így, amikor a Hungary Business Kereskedőház felügyelőbizottsági tagja lett.

A dikerk36 szerint az ingatlanban Pestinek jelenleg nincs tulajdonrésze, viszont élete végéig tartó úgynevezett haszonélvezeti jog van bejegyezve a házra. A vagyonnyilatkozatokról szóló törvényhez csatolt melléklet szerint az ilyen érdekeltséget is fel kell tüntetniük a képviselőknek, ennek ellenére az ingatlan nem szerepelt Pesti Imre egyik vagyonnyilatkozatában sem 2006-os képviselővé választása óta.

A Direkt36 felkereste e képviselőt, aki több gyengécske érvet is felsorolt a hiányosság mellett. Azt mondta többek között, hogy 2006-ben még nem kellett nyilatkozni a haszonélvezetről. Ez még elfogadható is lenne, csakhogy a vagyonnyilatkozati adatlap 2013 óta kifejezetten felsorolja a haszonélvezetet, mint olyan jogviszonyt, amiről nyilatkozniuk kell képviselőknek. Ennek pedig számos fideszes képviselőtársa eleget is tett. Pesti másik érve arra, hogy miért nem tüntette fel a haszonélvezetet nyilatkozatában az volt, hogy az ingatlant képviselővé választása előtt 13 évvel szerezte. Ez a magyarázat megint csak sántít, hiszen a vagyonnyilatkozatokat évente kell beadni. Ennek pontosan az lenne a lényege, hogy évről évre nyomonkövethető legyen egy képviselő anyagi helyzetének változása. A tényfeltáró portál számításai szerint Pesti haszonélvezeti joga nagyságrendileg 12 millió forintot érhet.

Az ingatlan, annak ellenére, hogy Pestinek a haszonélvezeti joga végig be volt jegyezve rá, meglehetősen kalandos tulajdonosi utat járt be az utóbbi évtizedekben. Előbb Pesti Imre és felesége nevén volt, majd 2002-ben egy akkor 67 éves asszonyhoz került, ezt követően Pesti 16 éves fia vásárolta meg az ingatlant. 2015 júniusában fia Pesti Imrének ajándékozta a házat, aki így egyedüli tulajdonos lett, de csak pár hónapig, novemberben lányának ajándékozta az azt, a haszonélvezeti joga azonban ezután is megmaradt.

Sok baj van a fideszes vagyonnyilatkozatokkal

Az elmúlt években sorra robbanntak ki a Fidesz politikusaihoz köthető vagyonnyilatkozati botrányok. Még 2014-ben, Rogán Antal került kínos helyzetben, amikor vagyonnyilatkozatában hirtelen 2009-ben vásárolt második kerületi lakása 74,5 négyzetméterről 149-re hízott. Ám ekkor sem találta meg az összes négyzetmétert otthonában és egy újabb változtatásra is szükség volt. Történt ugyanis, hogy a téli kert és egy folyosó beépítésével 185 négyzetméterre növelte a lakást, amikor a második gyermeke született 2012-ben. Szintén módosítgatni kényszerűt vagyonnyilatkozatát Szijjártó Péter és Riz Gábor is.

Még nincs két hete, hogy a szintén fideszes Tasó László vagyonnyilatkozatával is gondok adódtak. Szintén a Direkt36 derítette ki, hogy a képviselő több értékes földterületet és az azok után járó több milliós támogatásokat sem vallotta be vagyonnyilatkozatában.

A vagyonnyilatkozatokkal a másik komoly probléma, hogy a képviselők közvetlen családtagjainak ki kell ugyan tölteniük ezt a dokumentumot, csakhogy ezek nem nyilvánosak, magyarán nem sok értelmük van. Egyes folyosói pletykák szerint pedig éppen ezekben lehetne még sok-sok érdekességet találni. Bizonyára nem véletlen, hogy a Fidesz hallani sem szeretne ezek nyilvánosságra hozásáról. A Jobbik országgyűlési képviselői, bár törvényileg erre nem voltak kötelezve, egyedüliként már a tavalyi évben is feltöltötték a párt honlapjára családtagjaik vagyonnyilatkozatait és ezt idén is megtették. Ezeket bárki megtekintheti ITT.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »