Most akkor elmarad Európa jobboldali forradalma?

Donald Trump győzelme után sokan úgy látták, hogy Európán is hasonló szavazói lázadás söpörhet végig, mint az Egyesült Államokon. Tényleg egy folyamatról van szó, vagy külön-külön esetekről? Egyáltalán, változik-e bármi?

Mikor a populista, establishment ellenes, republikánus elnökjelölt győztessé vált, szinte mindenki egy új világrend megszületéséről beszélt. Ebbe a koordináta-rendszerbe helyezték el a Brexitet, Marine Le Pen vagy Geert Wilders megerősödését is – de az Osztrák Szabadságpárt vagy az Alternatíva Németországnak is hasonló értelmezési keretbe került – véleményem szerint hibásan. Nézzük végig egyesével az országokat.

Amerikai Egyesült Államok

Induljunk el onnan, hogy Hillary Clinton és Donald Trump személyében talán minden idők két leggyengébb elnökjelöltje csapott össze a legutóbbi amerikai választáson. Clintonnak még a külügyminiszteri idejéből számos kétes ügy maradt vissza, mint például az arab tavaszhoz való viszony, vagy a Bengáziban történt merénylettel kapcsolatos információk – az e-mail botrányról már nem is beszélve.

Elsősorban mégsem ezek okozták Clinton vereségét, hanem az, hogy ő hagyományosan a régi amerikai establishment, az elit bútordarabja. Trump viszont a politikán túlról érkezve mozgósítani tudta azokat a szavazókat, akiknek pusztán annyi vágyuk volt, hogy végre változzon valami, bárhogyan is. A milliárdos ingatlanmágnás kétes adóügyei, a felelőtlen, sokszor önmagának is ellentmondó kijelentései megmutatták, hogy ő sem az ideális elnökjelölt, de Clintonnal szemben így is eséllyel szállt ringbe.

Jól mutatja az amerikai társadalom megosztottságát ebben a kérdésben az, hogy Clinton végső soron több szavazatot kapott Trumpnál, de az elektori rendszer mégis a republikánus jelölt győzelmét hozta.

Ez tehát nem arról szólt, hogy az amerikai nép egy jobboldali populistát követelt a nemzet élére, hanem sokkal inkább arról, hogy változás történjen az elitben, hogy végre valaki megregulázza az establishment tagjait, és nem felejti el a rozsdaövezetek elszegényedett társadalmát sem. Véleményem szerint ez a jelölt viszont érkezhetett volna más oldalról is, ez esetben az elitellenesség volt a lényeg az ideológiai perspektívák helyett.

Nagy-Britannia

A szigetországot a Brexit miatt sorolták ebbe a folyamatba néhányan, hibásan. A brit állampolgárokat, különösen a vidéki lakosokat, nem a lázadás vezérelte mikor a kilépés mellett voksoltak, hanem sokkal inkább az országot sújtó bevándorlás. Nagy-Britannia jelentős részének elege lett abból, hogy a keletről érkező munkavállalók elárasztják az országot, adott esetben élősködnek a szociális ellátórendszeren, ezen pedig mindenképp változtatni akartak. Ők konkrétan ez ellen lázadtak, nem a fennálló világrenddel mentek szembe.

Franciaország

A galloknál Marine Le Pen és a Nemzeti Front vezető politikai erővé válása az apropója az összehasonlításnak. A szélsőjobboldali Le Pen egyértelműen országa egyik élpolitikusává vált, pártjával együtt. Ehhez azonban a szocialisták végzetes elgyengülése is kellett az erős bevándorlás és az állandó valós terrorfenyegetettség mellett.

Franciaországban a gazdasági gondokra és a bevándorlási kérdésre követelnek határozott választ a szavazók.

Hírdetés

Le Pen kemény retorikája ebben a kérdésben sok támogatót hozhat, de annyit mégsem, amennyi egy esetleges választási győzelemhez kellhet. Annyira nem látják kilátástalannak a helyzetet a franciák, hogy a leginkább radikális jelöltre adják le voksukat. A közvéleménykutatások mindig azt mutatták, hogy Le Pen első helyen jut be a második fordulóba, de ott bárki lesz az ellenfele veszíteni fog. A legfrissebb adatok még ennél is borúsabb képet festenek, ugyanis már az sem biztos, hogy az első fordulóban ő kapja a legtöbb szavazatot.

Emmanuel Macron igyekszik néhány radikális témával is kifogni a szelet a szélsőjobb vitorlájából, mint például a sorkatonaság visszahozása, vagy az atomfegyverek fejlesztése. Ez pedig bőven elég lehet neki ahhoz, hogy simán megnyerje a közeljövőben tartandó választásokat, így elodázva a francia lázadást.

Hollandia

A holland választások egyik esélyesének tűnt a Szabadságpárt vezetője – Geert Wilders. Az európai Trumpnak is nevezett politikus viszont csak a második helyet szerezte meg. Az már a választások előtt nyilvánvaló volt, hogy a muszlimellenes erő annyi helyet semmiképp sem tud szerezni a parlamentben, hogy kormányt tudjon alakítani, így kissé túlzó várakozások előzték meg a választásokat.

A holland lázadás így elmaradt, ami főképp kettő dologra vezethető vissza. A kormánypártnak (akik aztán meg is nyerték a választást) rengeteget hozott az utolsó napokban a Törökországgal nyíltan felvállalt konfliktus. A másik, hogy Wilders előszeretettel kampányolt azzal, hogy rendbe teszi a holland gazdaságot, ez pedig ott csúszott el, hogy a szavazók jelen pillanatban is elég jónak látják az ország pénzügyeit, így nem hajtotta őket a változás vágya.

A balliberális oldal pezsgőt bontott, hogy sikerült megállítani Európában a populista forradalmat, azt azonban érdemes hozzátenni, hogy Wilders több szavazatot szerzett, mint a legutóbbi választáson, a kormánypárt pedig kevesebbet – így egyértelmű a holland szélsőjobb további erősödése.

Ausztria

Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt és a Zöldpárt küzdelmét hozta az elnökválasztás. A jobboldaliak jelöltje – Norbert Hofer a változás szelét hozhatta volna az országba, és sokáig úgy tűnt, hogy nyerhet is a megismételt választáson.

Második próbálkozásra viszont a várakozásoknál is könnyebben diadalmaskodott Alexander Van der Bellen. Ez, akárcsak Hollandiában, a balliberálisok pezsgőbontását, a jobboldal szomorkodását jelentette, itt pedig talán mindkét oldal rosszul reagált.

Ausztriában valóban zajlott egyfajta lázadás a hagyományos pártok ellen, ami abban csúcsosodott ki, hogy a zöldek és a szélsőjobb jelöltje közül került ki az ország szövetségi elnöke, úgy, hogy az elit jelötjei gyakorlatilag végig esélytelenek voltak.

Az alapvető változást követelők tehát örülhetnek, hogy a hagyományos pártok háttérbe szorultak, a szélsőjobb pedig magabiztosan tekinthet az osztrák parlamenti választások elé, ahol kiváló esélyekkel indul.

Németország

Németországban az Alternatíva Németországnak megerősödése hozhatja el a sokak által óhajtott jobboldali politikai forradalmat.

Ezzel szemben az AfD sem azért erősödött meg, mert elindult volna egy olyan folyamat, amelynek során Európában politikai őrségváltás történik, hanem sokkal inkább a Németországot is sújtó migránsválság miatt.

Frauke Petry vitorlájából könnyen kifoghatja a szelet, ha Merkelék is keményebben állnak ehhez a kérdéshez. A parlamenten kívüli párt erősödése ezért meg is torpant, a válságon kívül pedig nem találtak eddig olyan témát, amivel különösebben tematizálni tudnák a német közéletet.

Persze számukra már az is siker lesz, ha bejutnak a Bundestagba, ami egy komoly platform lehet nekik arra, hogy tovább erősödjenek, ha megtalálják az ehhez szükséges egyéb témákat is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »