Mossa kezeit a Schweighofer – Tagadják az illegális beszerzésre vonatkozó vádakat

Mossa kezeit a Schweighofer – Tagadják az illegális beszerzésre vonatkozó vádakat

A Holzindustrie Schweig­hofer kizárólag törvényesen kitermelt fát dolgoz fel, a fát a szükséges kísérő dokumentumokkal veszi át a beszállítóitól, tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat és a romániai faipari jogszabályokat – állítja az osztrák fafeldolgozó nagyvállalat szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében. 

schweighofer sebes_b

A Kovászna megyei Rétyen is üzemet működtető Schweighofer illetékeseit a Rise Project által közzétett Clear Cut Crimes című dokumentumfilm kapcsán kerestük meg kérdéseinkkel. Amint arról beszámoltunk, a tényfeltáró blog a romániai és az ukrajnai törvénytelen erdőirtásról készített dokumentumfilmet, amely szerint az illegálisan kitermelt fa legnagyobb felvásárlója a Romániában több gyárat működtető Holzindustrie Schweighofer.

A vállalat szerint a Rise Project ismét alaptalanul vádaskodik, megpróbálja manipulálni a közvéleményt. „A film félretájékoztat, részinformációkat mutat be, amelyeket kiemel a kontextusból. A negatív hozadéka nemcsak minket érint, hanem az egész fafeldolgozó ipart, amely jelenleg Romániában több mint 150 ezer embert foglalkoztat” – olvasható a válaszlevélben.

Arra is kitérnek, hogy a film 40. percében elhangzik: „Nem tudjuk, hogy ez a fa a Schweighoferhez kerül-e”. „Ez lenne az egyéves dokumentálódás után a tényfeltáró újságírás eredménye?” – teszik fel a kérdést a vállalat sajtószakemberei.

A válaszlevélben tájékoztatnak ugyanakkor, hogy a Schweighofer cégcsoport osztrák családi vállalkozás, 400 éves hagyománnyal rendelkezik a fafeldolgozásban, Romániában öt gyárat működtet, ahol közel 3000 személyt foglalkoztat, és közvetve több mint 10 ezer ember megélhetését biztosítja. Tavalytól Németországban is működik deszkagyára, viszkózt és bioenergiát is termel, erdészettel és ingatlanokkal is foglalkozik a cégcsoport.

Kérdésünkre, hogy a Holzindustrie Schweighofer elindította-e a folyamatot az elveszített fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítvány (FSC® CoC) megszerzésére, nem kaptunk választ.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »