Morell (volt CIA-főnök): az Iszlám Állam nyerésre áll (RT); egy ultralib svéd lap ultrajobbos fordulata migráns ügyben (Expressen), és 15 további téma

morell

RUSSIA TODAY

Michael Morell, a CIA korábbi igazgatóhelyettese a brüsszeli támadások után kijelentette a globális orosz televíziónak, hogy az Iszlám Állam „nyerésben van”. Az IÁ több területen tevékenykedik ma, mint korábban bármikor, tette hozzá, valamint azt, hogy „Az IÁ terjedő dzsihadista hálózatot hozott létre, amely az iraki al-Kaidából származik, és ez az országnak a 2003-as inváziója után alakult ki”, mondta Morell.

 

A nap cikke:

EXPRESSEN

/Aki azt hiszi, e cikk egy migránsellenes „kelet-európai” portálon jelent meg, kellemes szemdörzsölést: az az ébredező Svédország több mint 300 000 példányban megjelenő esti napilapjában látott napvilágot./ „A rendőrség bedobta a törülközőt” címmel írt cikk így kezdődik: „Egy olyan rendőrségnek, amely attól fél, hogy jelenléte provokálja a bűnözőket, annak semmiféle ereje nincs és aligha tudja fenntartani a közrendet. A cikk legsúlyosabb mondatai: „Ha van valami, ami provokatív, az a kettős mérce a hatalom részéről. Ugyanaz a rendőri erő, amely nem riad vissza attól, hogy sporteseményeken lóháton, állig a hatalom jelképét felöltve belerontson a tömegbe; járműveket fegyverként használva rontson neki focimeccsek nem bűnöző szurkolóinak, képtelen arra, hogy megvédjen egy nemzetközi tévéstábot támadástól, nehogy ’provokatívnak’ tűnjék.” /Arról az ausztrál tévésekről van szó, akiket – mint azt nálunk is sokan láthatták – migránsoknak látszó figurák támadtak meg, miközben a svéd rendőrök ott tétlenkedtek./ Később ez olvasható: „Ha a rendőrség nem hajlandó egy plázában fellépni azért, mert fél az ott lévő huligánok provokálásától, akkor azzal ténylegesen átadta az erőszak monopóliumát a bűnözőknek. Ez elárulása az ott lakóknak és mindazoknak, akik még mindig azt hiszik, hogy a rendőrség a törvények betartatására és a rend fenntartására szolgál.” A cikk  zárómondata: „Amikor az erőszak monopóliuma megszűnik működni, más erők lépnek a helyébe.” /Timbros Lars Anders ezen mondatát a homlokára kellene tetováltatni mindazon politikusnak, médiafigurának és „agytrösztnek”, amely naponta keresi a „szélsőjobb felemelkedésének okát” ott, ahol az nincs./

 

FINANCIAL TIMES

„Populista politikusok használják ki a brüsszeli támadásokat” címen a globális brit lap egymást követően említi Donald Trumpot, a francia Marine Le Pent, a brit UKIP pártot, mint azokat, akik és amelyek a legújabb terrortámadást is arra akarják felhasználni, hogy erősítsék a határok lezárását célzó üzeneteiket.

 

                                                               *             *             *

A lap másik cikkében az „értékeket” böfögi fel. Itt is Trump, Marine Le Pen a fő gond. Az utóbbi, a „szélsőjobboldali” Nemzeti Front elnökének főként azon mondata, hogy a brüsszeli támadások nyomán hatalmas fegyveres rendőrrazziákat szorgalmaz „a Köztársaság margóin lévő lakókörzetekben”. De az ilyen hangok „aláássák nyitott társadalmunkat, amelyek az egyén és a közösség szabadságán és vallási toleranciáján alapul”. A cikk hozzáteszi, míg az Iszlám Állam és követői tépik, szaggatják a polgári társadalom szövetét, a Nyugatnak ezzel szemben még udvariasabbnak, még előzékenyebbnek kell lennie, mert az ellenkező magatartás őket segíti./!/

 

 THE WALL STREET JOURNAL

A neokonzervatív amerikai globális lap a tegnapi, brüsszeli robbantások nyomán az európai szélsőjobb további megerősödése miatt aggódik, mert hogy az saját céljára használta fel a terrormerényleteket. A cikk említi az olasz Északi Ligát, a francia Nemzeti Frontot, az osztrák Szabadság Pártot (annak elnöke, Heinz-Christian Strache kijelentette: a brüsszel támadások azt mutatják, hogy ’a felelőtlen tömeges bevándorlást az arab világból’ és az EU nyitott határait ’egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni”), a német AfD-t (Frauke Petry, a párt társelnöke kijelentette: „A színes Európa álma halott – ismét szétbombázták” és „Fogadjátok már el végre! Itt az idő a változtatásra!”). A „szélsőjobboldaliak” sorát a magyar kormány folytatja, majd a brit UKIP zárja. A cikk fájlalja, hogy a támadások Merkel menekült politikáját megnehezítik.

 

POLITICO

„Talán eljött a változtatás ideje” címmel az amerikai portál európai kiadása miután arról panaszkodik, hogy a brüsszeli támadások „növelni fogják az idegenellenes és bevándorló ellenes érzelmeket szerte az EU”-ban /nahát!/ , egy szakértőt idéz, aki szerint az EU vezetői nem urai a kontinensre leselkedő terrorveszélynek, majd jön a szokványos mantra a szélsőjobbról, amely felhasználja a legújabb merényleteket. Mint a német Afd, a francia Nemzeti Front elnöke, Marine LePen, aki a támadásokat „iszlamista vadállatiságnak” bélyegezte, valamint Gerolf Annemans, a belga Flamand Érdek pártjának politikusa, aki azt twittelte, hogy „ez ismét egy olyan nap volt, amiről reméltem, hogy nem fog megint igazolni”. Claude Moniquet, egy belga hírszerzési szakértő szerint a politikai hangulat miatt a polgárjogok és a magánszféra felől a biztonság felé fog billenni a mérleg. A flamand nacionalista N-VA párt követeli a szigorúbb rendfenntartást és a rendőrség és hírszerzés hatalmának növelését. A britek unióból való távozásáért kampányolók pedig azt harsogják, hogy a támadások meghazudtolták David Cameron brit miniszterelnök azon állítását, hogy Nagy-Britannia biztonságosabb az EU-n belül.   A brüsszeli támadások befolyásolhatják az EU kapcsolatát Törökországgal. Az EU-ban egyre nő a kétely, hogy a vízummentesség biztosítása a törököknek növelné a biztonsági kockázatot Európában.

*             *             *

Külön cikk foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy „Segíti a terror Trumpot?”, mint a cikk címe kérdezi. De a cikkben egy ellenhang is olvasható, mégpedig a CNN egyik korábbi vezető újságírójától, Piers Morgantól, aki noha liberális, mégis azt írta a brit Daily Mailben, hogy „Lehet gyűlölni Trumpot, ahogyan akarjuk, de legalább felismerni látszik a fenyegetés nagyságát és legalább pontos javaslatai vannak annak legyőzésére”.

 

EUOBSERVER

„Jobboldali politikusok híznak a brüsszeli támadáson” címmel az uniós ügyekre szakosodott portál a belga, a brit, a holland, a francia és olasz euroszkeptikusokról ír, akik a brüsszeli támadásokat az EU számlájára írják.” De amerikai republikánus elnöki kampányolók és egy orosz szóvivő is gyújtó hangú megjegyzéseket tett.

 

THE WASHINGTON POST

„Abszolút elfogadhatatlan egy ilyen világban élni” címmel az amerikai főváros lapja a brüsszeli nemzetközi reptérről küldött tudósításában találkozik az éppen az oda érkező Cser Ágnessel, aki a tudósítás címadó nyilatkozatát tette. Cser az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagjaként annak tegnapi ülésére érkezett, írja a lap.

 

BOULEVARD VOLTAIRE

A népszerű francia portálnak teljesen elege van abból a kampányból, amit most indított a kormány „az antiszemitizmus és iszlámellenesség” ellen, miközben totálisan hallgat az éj leple alatt a fehér, keresztény franciákra lecsapó muzulmánokra szerte Franciaországban. Ez nem gyűlölet? – kérdezi a portál, amely a kormány kampányát „ostobának és szomorúan cinikusnak” nevezi. Nem azok veszélyesek Franciaországra, akikre újjal mutogatnak, hanem azok, akiket nem listáznak veszélyforrásként. És azonnal fel kellene vennie a francia hírszerzésnek a kapcsolatot a szíriai kormánnyal és hírszerzésével. Nem pedig a beteg köztársaság ágyán vakargatni azon sebeket, amelyek a sérülések helyei.

*             *             *

„Szegény Belgium” címen a portál arról ír, hogy „A kultúráját és nemzeteit elfelejtett Európai Unió migrációs és közösségi politikájával szörnyeteget szült”. A cikk a mai helyzet fő felelősét Merkelben látja.

*             *             *

A portál mai, legkeményebb cikke ezt a címet kapta: „Terrorizmus: kormányaink nem tettestársak, hanem bűnösek!”. Az Iszlám Államot minden eszközzel el kell pusztítani a szír állammal és Oroszországgal együttműködve. Be kell zárni a határokat a muzulmán bevándorlás előtt, sorolja a teendőket a cikk.

 

ASSOCIATED PRESS

„Az új lengyel történelempolitika elhallgattathatja a holokauszt-vitákat” címmel az amerikai hírügynökség arról cikkezik, hogy a konzervatív Jog és Igazság pártja a múzeumok, a film, a tévé és egyéb eszközök felhasználásával szorgalmazza a lengyel történelem bizonyos epizódjainak a megismertetését, mint a II. világháború utáni kommunistaellenes harcot. „De ennél ellentmondásosabb azon kísérletek, hogy elnyomják a vitát és kutatást kínos témákban; elsősorban a zsidók elleni lengyel erőszakot illetően a náci megszállás idején”. A hosszú, hosszú szöveg után felbukkan Magyarország is, ahol „a történelmi revizionizmus együtt menetel Orbán Viktor miniszterelnöknek az általa ’illiberális államnak’ nevezett képződmény létrehozásával. A magyar hatóságok rehabilitálják a háborús antiszemitákat és az országot a német agresszió áldozatának állítják be, amikor ténylegesen a háború legnagyobb részében Hitler szövetségese volt.”

 

EURACTIV

„Az ENSZ Menekültügyi Hivtala nem hajlandó együttműködni az EU-val, mivel a regisztrációs helyek börtönökké váltak” címen az uniós ügyekre szakosodott portál azt írja, Melissa Fleming, a testület szóvivője tegnap kijelentette, hogy az EU-Törökország megállapodás új kitételei eredményeként a görög szigeteken működő regisztrációs helyek („hotspotok”) fogdákká váltak. Az ENSZ emberei ugyanakkor a helyszínen maradnak, hogy az életveszélybe került menekülteket segítsék.

 

TIROLER TAGESZEITUNG

„Az ENSZ emberjogi jelentéstevője és a püspökök élesen bírálják Izrael politikáját” címen az osztrák regionális lap genfi jelentésében arról ír, hogy Izraelben, Palesztinában, Jordániában és Cipruson a katolikus püspökök az Izrael és a palesztinok közötti „konfliktus” gyökerét a palesztin területek izraeli megszállásában látják. Az ENSZ emberjogi jelentéstevője pedig úgy nyilatkozott, hogy Izrael egyre kevésbé demokratikus és szabad. A palesztinok ellenállása pedig késes támadásokban öltött testet.

 

INFORMATION CLEARING HOUSE

Megdöbbentő könyvmegsemmisítésről számol be az amerikai hírportál. A tekintélyes McGraw-Hill amerikai könyvkiadó márciusban nem csak visszavonta a piacról Globális politika: aktívan egy összetett világban című tankönyvét, de minden példányt megsemmisített. Az ok: a színfalak mögött „cionisták” részéről hatalmas támadást kapott, amiért a tankönyvben olyan szemléletes térképeket közölt /aki a cikk linkjére klikkel, látja a kifogásolt és cenzúrázott térképeket/, amelyek egyértelműen mutatják, hogyan emésztette fel Izrael a palesztin területeket az évtizedek során.

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »