Mórahalmon nem felejtették el a tavalyi évet

Mórahalmon nem felejtették el a tavalyi évet

Meglepetésre nem a magyar–szerb határon fekvő Csongrád megyében a legmagasabb a részvétel, holott a migráció a térséget érinti leginkább. Egy környékbeli fideszes polgármester szerint a menekültek kötelező befogadásának hírére újabb tömegek kelnének útra Európa felé. Ásotthalom jobbikos polgármestere arról beszélt, hogy az általuk szorgalmazott alkotmánymódosítás jóval olcsóbb lett volna.

Az országos átlagnál többen mentek el Csongrád megyében szavazni a 13 órás adatok szerint, a szavazásra jogosultak, mintegy 24,73 százaléka. Az eddigi eredmények alapján nem tavalyi migránsválsággal érintett településeken járultak az urnák elé a legtöbben, Ásotthalmon és Röszkén a megyei átlagnál kevesebben, de Mórhalamnál is vannak települések, ahol több szavazó jelent meg 13 óráig. Szegeden mintegy 26 836 szavazó adta le a voksát, ami 20,15 százalékos részvételt jelentett eddig.

A magyar–szerb határ közelében fekvő Mórahalmon nem felejtik el a tavalyi évet, amikor migránsok tízezrei vonultak át a kisvároson. „Nagyon sokat járkálok itt Mórahalom környékén, egyáltalán nem láttam, vagy legalább is nagyon-nagyon keveset láttam nőt és gyereket. Mind férfiak vannak. Most ezek a férfiak háborús helyzetben, hogy tudják otthagyni a feleséget, hogy tudják otthagyni a gyereket, és akkor jönnek ide erőszakolni, randalírozni” – jelentette ki egy helybéli asszony.

A polgármestere szerint a menekültek kötelező befogadásának hírére újabb tömegek kelnének útra Európa felé. „Ha a kvótareferendum politikai létjogosultságot kap, akkor az egy meghívólevél azok számára, akik most táborokban élnek, biztosan nehéz és elkeseredett körülmények között és nincs vesztenivalójuk, elindulnak Európa belseje felé. És ha azok a tömegek nekilódulnak talán még a kerítés sem lesz képes megállítani őket. Attól kezdődően nekünk az életünk megint felfordul és majdhogy nem háborús zónává alakul át a település, akkor nekünk már oly mindegy, hogy letelepítés vagy keresztül vándorolnak rajtunk” – vélekedett Nógrádi Zoltán fideszes településvezető.

„Gratulálok neked angyalom, hogy szavazóvá váltál, mindig számít az ország népe a szavazatodra” –  Ásotthalomon így köszöntötték az első szavazót a helyi választási bizottság tagjai. A községet a Jobbik egyik alelnöke, Toroczkai László irányítja polgármesterként. Az ellenzéki párt vezetői – a kormányhoz hasonlóan – úgy gondolják, hogy a muszlim bevándorlás az európai kultúrát fennmaradását veszélyezteti. De a jobbikosok a népszavazásnál olcsóbb megoldást szorgalmaznak. Az alkotmányban mondanák ki, hogy bevándorlók letelepítéséről kizárólag a magyar parlament dönthet.

„Egy kicsit úgy érzem, hogy kidobtuk az ablakon a 15 milliárd forintot, hiszen a Jobbik már régóta szorgalmazza és felajánlotta a támogatását az alaptörvénybe iktatáshoz vagy az úgynevezett alkotmánymódosításhoz. Én biztos vagyok benne, és egyértelmű, hogy az Orbán-kormány nem kockáztat, hiszen a megfelelő tájékoztatás alapján a magyar emberek döntő többsége nemet mond a brüsszeli diktatórikus akaratra, éppen ezért nem volt túl kockázatos a kormánynak ezt bejelentenie. És én biztos vagyok benne, hogy jövő héten a népszavazástól függetlenül ez az alaptörvény-módosítás megtörténik” – nyilatkozta Toroczkai László.

A Jobbik már áprilisban benyújtotta saját alkotmánymódosító javaslatát a parlamentnek, de azt a kormánytöbbség nem vette tárgysorozatba. Az ellenzéki párt az indítványt a napokban ismét az Országgyűlés elé terjesztette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »