Monsieur Pukli président

Monsieur Pukli président

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Elképzelem, ahogy Franciaországban a légiirányítók több napja tartó sztrájkja miatt az ellenzéki pártok és a szakszervezetek egy színpadon, közös performansz keretei között követelik a kormány lemondását. Ahogy fellép monsieur Pukli, a párizsi Charles de Gaulle repülőtér egyik légiforgalmi irányítója a pulpitusra és bocsánatkérést követel az elmaradt beruházások és fejlesztések miatt a köztársasági elnöktől. Közben az ellenzéki pártok vezetői az első sorban csápolnak, majd rohannak sajtótájékoztatót tartani arról, hogy megbukott a francia kormány.

Másnap az ellenzék irányadó napilapja vezércikkben írja meg, hogy a kormány tönkretette az egész légi közlekedést, s követeli, hogy az ostoba gazdaságpolitika miatt mindenki mondjon le. Belső oldalakon szakértők magyarázzak meg, hogy miért. A vezető publicista ordenáré módon fröcsög, miközben az államfő egyéb ügyeit is felhánytorgatja, majd írása végén nyugtázza, hogy a sztrájkkal eljött végre a változás ideje. Nemzetközi bírósági feljelentés, európai bizottsági vizsgálat, rendőrségi nyomozás, előrehozott választások, stb. ajánlja az utolsó bekezdésben a tutit. És végre megbukik a történelem legkorruptabb politikai közössége. Szerinte!

Francia facebook csoportok alakulnak légi közlekedési témákban. „Az egymillióan a légiirányítók mellett” közösség pedig közel negyvenezer tagig jut el. Persze az ellenzéki napilapok ezt is megírják. A közösségi oldalak virtuális terében légiirányító ruhába öltözött civilek olvasnak be a kormánynak. Kommentekben boldog-boldogtalan fejezi ki szolidaritását a sztrájkolókkal és követeli az államfő távozását. S miután egy-két „érintett” (gyakorlatilag mindenki, hisz a közlekedés mindenkit érint), aki össze tud rakni öt tartalmilag ütős, nyelvtanilag helyes mondatot, mindjárt címlapra is kerül a haladó médiában.

Negyvennyolc órán belül Monsieur Pukli légiforgalmi irányító karaktergyilkossággal gyanúsítja meg azokat az újságírókat, akik le merik írni, hogy egykor valamelyik ellenzéki párt tagja volt, s bizony politikai ambíciói is vannak. Monsieur Pukli minden lehetséges fórumon szűköl, hogy ő bizony szakmabeli, hogy ő civil.

Majd megjelenik néhány írás az ellenzéki médiában, amiben egy-két olyan külföldi lapból idéznek, amely a franciaországi sztrájkkal foglalkozik. Milliókat rémisztgetve, hogy az ország jó híre forog kockán.

Végül kiáll az ország volt elnöke (aki most ellenzéki vezér) és bejelenti, hogy országos tiltakozó mozgalmat indít, illetve általános sztrájkot hirdet, mert minden területen probléma van, a légiforgalom csupán egy része a válságnak. Erre egy emberként támad rá a francia ellenzéki értelmiség, s követeli, hogy az új arc, a tiszta múltú, a valódi civil, a szakmai sikereket felmutató, a tömegeket megmozgató, stb. Monsieur Pukli legyen inkább az ellenzéki összefogás elnökjelöltje.

Aztán felébredek… És rájövök, hogy nem Franciaországban élek (ahol ugyan nem kolbászból van a kerítés), de a szakszervezetek mellett az ellenzéki pártok is tudják a feladatukat; és nem keverik össze a szezont a fazonnal!

The post Monsieur Pukli président appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »