Molnár szerint túl rizikós, Németh nemzeti érdeknek tartja

Molnár szerint túl rizikós, Németh nemzeti érdeknek tartja

Indokolatlan költségvetési és nemzetbiztonsági kockázatokat jelent a paksi bővítés – mondta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a testület paksi, kihelyezett ülésén. A fideszes alelnök szerint nemzeti érdek.

Molnár Zsolt szerint az atomerőmű gazdaságosan üzemel, de a tervezett második blokk az árát sem hozná vissza, és túl sok rizikóval járna. „Paks II.-vel kapcsolatban nem változott az álláspontunk, azt gondoljuk, indokolatlan kockázatokat jelent Paks II. megvalósítása még akkor is, ha tisztába vagyunk a energiaszükséglettel és annak a különböző lehetőségeivel. Mégis azt gondoljuk, hogy ameddig Paks I.-nek racionális a működése, addig Paks II. tekintetében azt gondoljuk, hogy indokolatlan elköteleződést, indokolatlan költségvetési és biztonsági kockázatokat jelent, ezért továbbra sem támogatjuk” – fogalmazott Molnár Zsolt.

A rezsicsökkentés folytathatóságának záloga Paks II. megépítése – a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke szerint. Németh Szilárd úgy fogalmazott a testület ülése után: az új blokk megteremtheti az ország energiafüggetlenségét, a beruházás ezért nemzeti érdek. „Egyértelműen elmondható, hogy Paks II. megépítése nemzeti érdek. Miért nemzeti érdek? Azért, mert a magyar energiaellátást, a magyar energiaellátás biztonságát szavatolja, a magyar energiaellátás függetlenségének a megteremtője lehet. És az atomenergia, a nukleáris energia olcsóságánál fogva, ahogy ezt egyébként országgyűlési dokumentumok is leszögezik, az elmúlt húsz évre visszamenőleg, illetve az elkövetkezendő húsz évre előretekintve, ha csak a nemzeti energiastratégiáról szóló, 2011-ben elfogadott országgyűlési határozatról beszélünk, a legolcsóbb. Ha úgy tetszik, a rezsicsökkentés fenntarthatóságának és folytathatóságának a záloga” – fogalmazott Németh Szilárd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »