Molnár: felesleges az október 2-i népszavazás

Az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október 2-i magyarországi népszavazás azonban felesleges, annak nem lesz semmilyen jogi következménye – hangsúlyozta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke.

 “Mi magunk is úgy gondoljuk, hogy Európa változásra és reformra szorul, de nem abban az irányban, amelyikben a jelenlegi miniszterelnök gondolja, hanem inkább abból a szempontból, hogy sokkal több lehetőséget kapjanak a tagállamok és több lehetőséget kapjanak a megválasztott képviselők” – jelentette ki az MSZP nemrég megválasztott elnöke, aki magas rangú uniós politikusokkal tárgyalt Brüsszelben.

Molnár Gyula kedden érkezett a belga fővárosba, ahol tárgyalt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével, Vytenis Andriukaitis egészségügyi és Corina Cretu regionális politikáért felelős biztossal, valamint Gianni Pittellával, a szociáldemokrata EP-képviselőcsoport vezetőjével és a frakció több más tagjával.

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy “nagyon tartalmas, intenzív tárgyalássorozatot” folytattak, amelynek a középpontjában az állt, hogy “miként gondolkozunk hosszú távon, milyen Európa lesz körülöttünk”, és hogyan fogja kezelni a kontinens “az elmúlt időszak legnagyobb válságkérdését, a menekültkérdést”.

Mint mondta, minden egyes kérdésben azt tapasztalták, hogy “vannak valóságos válaszok, vannak elképzelések és vannak megoldási javaslatok”.

A szocialista párt elnöke végezetül elmondta, hogy a következő hetekben be fogják mutatni, milyen Európában gondolkoznak és azt, hogy “milyen kérdéseket fed el a migránsüggyel a kormány”.

Az MSZP vasárnap jelentette be, hogy átfogó reformcsomagot állítottak össze az Európai Unió “újraegyesítése” céljából, amely szerint “érdemi változtatásokra, például az intézményrendszer döntési szintjeinek átalakítására, integráltabb működésre, a népképviselet befolyásának növelésére, átfogó humán befektetési tervre és a renitens tagállamokkal szembeni valós szankciókra van szükség”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »