Molenbeek nem Kőbánya – mi van a no-go zónákkal?

Nyugat-Európa nagyvárosaiban nincsenek olyan bevándorlók lakta negyedek, amelyek felett a rendőrség elvesztette az uralmat, ahol a saría jelenti a törvényt, vagy ahova fehér ember nem teheti be a lábát – írja Sayfo Omar a Mandineren megjelent cikkében.

Mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek komoly szociológiai, kulturális, közbiztonsági problémák, vagy akár nemzetbiztonsági kockázatok az egyes bevándorlók lakta negyedekben – írja, hozzátéve: a „no-go zóna” kifejezés nyugat-európai viszonylatban „nettó ostobaság”, „maximum csak félelemkeltésre alkalmas”.

A kifejezést Daniel Pipes amerikai újságíró honosította meg a köznyelvben még 2006-ban. A franciaországi, afrikai és arab bevándorlók által lakott „Érzékeny Városi Zónákat” (Zones Urbaines Sensibles) nevezte így – idézi fel. Azonban a szóban forgó külvárosokba tett látogatását követően Pipes felülbírálta korábbi vélekedését, belátva hogy Európában nincsenek olyan negyedek, amelyek felett a hatóságok elvesztették volna az ellenőrzést. Ám a Fox News és más neokon-közeli orgánumok felkapták a kifejezést, amely azóta is makacsul tartja magát a köznyelvben – olvasható a cikkben.

A nyugat-európai, muszlimok által lakott negyedekben, utcákban mindenhol az adott állam törvényei érvényesek – hangsúlyozza, és hozzáfűzi: vannak olyan muszlim közösségek, amelyek belső ügyeiket sejkek vagy egyéb alternatív autoritások közbenjárásával simítják el, minden országban az adott jogi hagyományokon múlik, hogy az állam milyen mértékben ad lehetőséget az efféle gyakorlatra.

Vannak balhésabb bevándorlók lakta környékek, ahol még a rendőrök is óvatosabbak, és olyan negyedek is akadnak, ahol bevándorló fiatalokból összecsapódott bandák randalíroznak, kihasználva hogy 18 év alatt nem vonhatók felelősségre a törvény által – vélekedik. Ezek a környékek azonban még nyomokban sem hasonlítanak az egykori Bronxra, Baltimore-ra vagy Johannesburg egyes kerületeire – teszi hozzá.

„Kelet-európai szemmel nézve még a legszegényebb környékek is igen rendezettek és nyugodtak. Más kérdés, hogy az adott városok gazdagabb környékeivel összehasonlítva már szembetűnő a különbség. Molenbeek, Saint-Denis vagy Neukölln maximum annyira no-go zónák, mint Kőbánya vagy Pesterzsébet” – olvasható a Mandineren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »