Mol-ügy: kitart a kémvád mellett a horvát lap

Mol-ügy: kitart a kémvád mellett a horvát lap

A Mol szerint komolytalanok a vádak, a Nacional főszerkesztője azonban lapunknak azt mondta: nem hozták volna le a cikket, ha nincsenek „105 százalékban” meggyőződve arról, hogy forrásaik megbízhatók.

Továbbra is fenntartja állításait a horvát Nacional hetilap arról, hogy a magyar olajipari multi, a Mol képviselői puccsot akartak végrehajtani Horvátországban, s ennek érdekében „nemzetközi kémhálózatot” szerveztek. Mint tegnap megírtuk, a hetilap vádja szerint a „titkos kémtámadást” a zágrábi kormány magas rangú tisztviselői, egy kormánytanácsadó, valamint az INA két igazgatósági tagja ellen szervezték. Az ügynököknek az volt a feladatuk, hogy minél több kompromittáló adatot szerezzenek be ezekről a személyekről, amit zsarolásra használtak volna az INA-ügyben annak érdekében, hogy a fenti személyeket hiteltelen tanúnak állítsák be a genfi választott bírósági tárgyalásokon, és ezzel csökkentsék a vallomásuk súlyát.

A hetilap információival kapcsolatban tegnap a Mol kommunikációs igazgatója, Szollár Domonkos a Magyar Nemzetnek azt mondta: a Nacional komolytalan lap, a cikk értesülései pedig olyan szinten alaptalanok, hogy nem is kívánnak rájuk reagálni.

Hiteles dokumentumaik vannak

Tegnap utolértük a Nacional főszerkesztőjét, aki azt mondta, nem hozták volna le a cikket, ha nincsenek „105 százalékban” megbizonyosodva arról, hogy a benne foglaltak fedik a valóságot. Berislav Jelinic nyomatékosította: információikat megerősítette a volt gazdasági miniszter Ivan Vrdoljak, valamint név nélkül két, a kormányhoz közeli, „felső politikai szintekhez” tartozó forrás.

Állítása szerint rendelkeznek ezenkívül több olyan hiteles dokumentummal, amely szintén kormányközeli forrásoktól származik. A főszerkesztő megerősítette, hogy tegnapig senkitől sem kaptak helyreigazítási kérelmet. A Nacional tovább fogja vizsgálni ezt az ügyet – tette hozzá.

Megszólalt a horvát miniszterelnök

A Szollár Domonkos által komolytalannak titulált lap a legújabb számában a horvát miniszterelnököt, Tihomir Oreskovicot kérdezte az INA további sorsáról. Arra a kérdésre, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy a Mol megvásárolja az INA további 19 százalékát, a politikus közölte: a kabinet megvédi a horvát nemzeti érdekeket, és ebben a pillanatban nem opció a fennmaradó részvények eladása.

A miniszterelnök hozzátette: kormánya ragaszkodni fog ahhoz, hogy a Mol teljesítse a horvát olajfinomítókba való beruházással kapcsolatos vállalásait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »