Mogherini: az EU nem ért egyet mindenben Oroszországgal

Mogherini: az EU nem ért egyet mindenben Oroszországgal

BRÜSSZEL. Számos kérdésben nem ért egyet az Európai Unió Oroszországgal, viszont az rendkívül fontos, hogy folyamatos a párbeszéd a felek között – jelentette ki Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai fõképviselõ, miután megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel kedden Brüsszelben.

Mogherini az ülést követõ közös sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió és Moszkva együttmûködjön azokon a területeken, amelyeken lehetséges, és tudatta, hogy sûríteni fogják az egyeztetéseket a fõbb külpolitikai kérdésekben. A fõképviselõ üdvözölte az amerikai-orosz közvetítéssel Szíria délnyugati részében hatályba lépett tûzszüneti megállapodást, és kiemelte, ez lehet az elsõ lépés az országos fegyvernyugvás és a politikai megoldás felé. Közölte továbbá, hogy tanulmányozzák, miként tudná segíteni az EU a folyamatot.   

Elmondta, hogy a találkozón a líbiai, a nyugat-balkáni, az észak-koreai, valamint az ukrajnai helyzetrõl is egyeztettek. Utóbbi kapcsán leszögezte, hogy az unió továbbra is elengedhetetlennek tartja a minszki megállapodás teljes körû végrehajtását.   

Mogherini beszámolt arról, hogy a megbeszélésen ismertette az EU aggályait a civil társadalom és az emberi jogok oroszországi helyzete miatt.   

Újságírói kérdésre válaszolva Mogherini leszögezte, az unió tiszteletben tartja az Egyesült Államok döntését az iráni nukleáris egyezmény felülvizsgálatáról, de – mint mondta – a megállapodást a nemzetközi közösség kötötte, és Európa továbbra is alkalmazni fogja az abban foglaltakat.   

Lavrov elmondta, egyetért azzal, hogy fokozni kell a kétoldalú egyeztetéseket, hiszen a szomszédság miatt ez létfontosságú érdeke Oroszországnak és az EU-nak is. Hozzátette, elégedett az üléssel, amelyen "konstruktív párbeszédet" folytattak.   

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban még Barack Obama elnöksége alatt lefoglalt orosz diplomáciai ingatlanok és az ezzel párhuzamosan kiutasított orosz diplomaták ügyében "megtorló intézkedéseket" fontolgatnak, de arra nem válaszolt, hogy ez amerikai diplomaták kiutasítását jelenti-e Oroszországból. Hangsúlyozta: a diplomácia törvénye, hogy a kapcsolatok alapja a kölcsönösség.   

Washington decemberben vezetett be szankciókat orosz természetes és jogi személyekkel szemben az amerikai politikai intézmények ellen állítólag elkövetett orosz hackertámadások miatt. A döntés értelmében 35 orosz diplomatát kiutasítottak, valamint a hatóságok két diplomáciai épületet is bezárattak. Névtelenséget kérõ amerikai illetékesek szerint a szóban forgó épületekben az oroszok hírszerzési tevékenységet folytattak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »